Beelden van de otter lijken terugkeer te bevestigen

De otter werd 30 jaar lang niet gezien in België. Liet het schuwe diertje zich gewoon niet zien of was het echt verdwenen? In elk geval waren de omstandigheden allesbehalve uitnodigend voor de soort: het visbestand in onze waterlopen daalde, er was te veel vervuiling en onze natuur versnipperde steeds meer tot kleinere, afzonderlijke stukjes.

Dankzij vele inspanningen werd de verslechterde leefomgeving van de otter aangepakt. En als gevolg duiken er de afgelopen jaren af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van de otter. Nu konden medewerkers van Regionaal Landschap Rivierenland voor het eerst in negen jaar beelden maken van een otter. Om het zeldzame diertje te beschermen, wordt de precieze locatie niet vrijgegeven.

Foto © Regionaal Landschap Rivierenland


Bekijk de beelden hieronder

en lees verder onder de video.

Paraplusoort

De otter is een paraplusoort. Wanneer we een goede thuis willen bieden aan de otter, moeten we de waterkwaliteit verbeteren en een geschikte habitat creëren. En daar vaart niet enkel de otter wel bij. In het hele gebied dat wordt aangepakt, zien we een heropleving van de natuur.

De voorbije jaren werden inspanningen geleverd om de waterkwaliteit en het visbestand terug te verbeteren. Zo ook door het vrij recente project Otterland, een samenwerking van Regionaal Landschap Rivierenland en Regionaal Landschap Schelde-Durme, het WWF, Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij.

In het kader van dat project en de bachelorproef van stagiaire Jana onderzochten het Regionaal Landschap Rivierenland verschillende locaties. Nadat ze op een van die plaatsen otteruitwerpselen vonden, besloten ze een wildcamera op te hangen. En meteen hadden ze prijs: die eerste nacht al bleek de otter mooi in beeld te lopen. Het is al negen jaar geleden dat het gelukt is om een otter te filmen in de regio. Intussen lukte het al een tweede keer. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat het dier zich hier effectief heeft gevestigd.

Olga de otter

Otterexpo

Het project Otterland reist met een tentoonstelling over Olga De Otter doorheen Vlaanderen om je kennis te laten maken met de bijzonderheden van het dier. Raadpleeg het Facebookevenement om te zien wanneer de expo bij jou in de buurt is.

Meer over de expo Facebookevenement