Panorama streekfonds

Crowdfunding Streekfonds loopt!

Ontelbaar veel mensen zetten zich al jaren in om van de Scheldevallei de mooie plek te maken die ze nu is. Natuurorganisaties en hun vrijwilligers met hun grote hart voor plant en dier, landbouwers die onvermoeibaar de uitgestrekte akkers bewerken, enthousiaste gidsen die je maar wat graag vertellen over wie of wat hier leeft en heeft geleefd, overheden en toeristische diensten die je via de fijnste wandel- en fietslussen langs prachtige plekjes brengen, horecazaken die je een heerlijke verfrissing of een zacht bed bieden na een lange dag fietsen. En ga zo maar door.

Sinds dit jaar is er een 'new kid in town'. Het Streekfonds Oost-Vlaanderen wil een verschil maken door lokale projecten te ondersteunen. Eind vorig jaar werd hun eerste oproep gelanceerd, waarop projecten met een focus op mens en omgeving zich konden aanmelden. Een jury selecteerde de beste projecten, die intussen uit de startblokken zijn geschoten met een crowdfunding campagne. Wanneer een project het bedrag binnenhaalt dat werd vooropgesteld om hun idee te realiseren, verdubbelt het Streekfonds dat bedrag met een maximum van € 5000. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van ondernemingen uit de regio. Het Streekfonds wil elk jaar 50 lokale projecten steunen voor een totaalbedrag van maar liefst 500.000 euro.

Kaart streekfonds

Lokale verankering

Omdat het steeds gaat om projecten van lokale verenigingen zoals zorgboerderijen, buurtcomités of schooltjes, werd ervoor gekozen om de werking van het Streekfonds op te splitsen in 5 Oost-Vlaamse regio's. Zo komt de kracht van de lokale initiatieven het meest tot zijn recht.

Het doel is om in elk van die regio's een community te bouwen met mensen die lokale initiatieven indienen en ondersteunen. Een netwerk van schenkers en doeners om elkaar te inspireren en actief samen te werken om dingen te realiseren. Langs Schelde en Durme vinden we twee regionale werkingen: #EenhartvoorWaas en #EenhartvoorScheldevallei.

Crowdfunding

Op de website van Streekfonds Oost-Vlaanderen vind je het crowdfuningplatform waarmee elk van de projecten nu zelf centjes verzamelt om een droomproject waar te maken. Neem een kijkje en ontdek Het Groene Leerbastion in Dendermonde waar schoolkinderen een plek krijgen om te leren middenin de natuur, bovenop een kazemat (militair erfgoed) en waar buurtbewoners een nieuwe groene rustplek krijgen. Of wat dacht je van een gloednieuwe natuurtuin aan het bezoekerscentrum van het Molsbroek, het natuurgebied in Lokeren? In Wetteren wil vzw Habbekrats fietsen en tuingereedschap aankopen om kwetsbare jongeren met hun initiatief Krats langs de korte keten te laten kennismaken met bioboerderijen in de buurt en een eigen moestuintje aanleggen.

In totaal kan je negen projecten steunen via #EenhartvoorWaas en vijf via #EenhartvoorScheldevallei. Dankzij vele kleine giften die de projecten een warm hart toedragen, gecombineerd met de bijdrage van de partnerbedrijven, maak je een enorm verschil voor de mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun project!

Een hart voor Scheldevallei

Meer weten

Neem een kijkje op de website van het Streekfonds Oost-Vlaanderen om alle projecten te leren kennen:

Scheldevallei Waasland

Samengevat: Hoe werkt het Streekfonds?

Hoe werkt het Streekfonds

Platteland Plus: Vlaanderen en provincie Oost-Vlaanderen investeren in hun platteland

PDPO banner