HOOGTIJ Campagnebeeld DEF CMYK

HOOGTIJ! Feest in Rivierpark Scheldevallei

Tijdens HOOGTIJ! Feest in Rivierpark Scheldevallei spelen Schelde, Durme en Rupel de hoofdrol. Foto-expo’s in openlucht, uitdagende fietszoektochten, audioroutes vol streekverhalen en fietslussen langs de mooiste picknickplekjes mét lokaal lekkers voor de liefhebber… Een hele zomer lang nodigen we jullie uit om de prachtige natuur in de regio te verkennen.

HOOGTIJ 2021 start op 20 juni en loopt tot en met 19 september. Afhankelijk van de covid-situatie voorzien we een feestelijk programma met extra activiteiten op 20 juni. Het programma wordt opgedeeld in vier regio's en hebben elk hun eigen thema:
IN BEELD
| OP SMAAK | VOOR SPEURNEUZEN | IN VERHALEN.

Hoogtij rivierpark RGB

HOOGTIJ is een organisatie van Regionaal Landschap Schelde-Durme en de deelnemende gemeenten en steden, in het kader van het LIFE Sparc-project. Dankzij LIFE Sparc wordt kostbare getijdennatuur in acht gebieden van het Vlaamse Sigmaplan versneld ontwikkeld. Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen uit de Schelde en bijrivieren. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming en uitbreiding van unieke riviernatuur. Zo maken we samen met de natuur werk van een klimaatbestendige Scheldevallei.

Kasteel van laarne

HOOGTIJ IN BEELD ~ FOTOTENTOONSTELLINGEN

Van 20 juni tot 19 september brengen we het thema “De kracht van water” in beeld. De deelnemende gemeentes zijn Melle, Wichelen, Laarne, Destelbergen, Wetteren en Berlare. Elke gemeente organiseert een eigen openlucht fototentoonstelling. Volg de wandel- en fietslussen en ontdek de prachtige natuurfoto’s met deze expo in openlucht.

Foto © Gandante

Picnic 3661796 1280

HOOGTIJ OP SMAAK ~ XL-FIETSLUS OM LANGS TE SMULLEN

Er wordt een grote fietslus voorzien die alle gemeenten met elkaar verbindt. De deelnemende gemeentes zijn Puurs-Sint-Amands, Bornem, Kruibeke, Temse, Zwijndrecht. Je kan de route inkorten zoals jij dat wil dankzij verschillende connectiepunten op het traject. We nodigen je vooral uit om je grenzen te verleggen en langs het traject op ontdekking te gaan! Alle verbindingspunten liggen namelijk langs het water en zijn met elkaar verbonden door middel van bruggen of veren.

Daarnaast vind je op de fietskaart verschillende picknickplekken. Reserveer een picknickmand die met zorg wordt samengesteld door lokale handelaars. De mand wordt zoveel mogelijk gevuld met streekproducten. Geniet onderweg van de maaltijd én het uitzicht op een van de uitgekozen picknickplekken.

Foto © Pixabay

Ease 3261662 1280

HOOGTIJ IN VERHALEN ~ FIETSROUTE MET AUDIOFRAGMENTEN

In de Rupelstreek maakten we een HOOGTIJ versie van de welbekende Baksteenroute die je doorheen Rumst, Willebroek, Boom, Schelle, Niel en Hemiksem brengt. Wie nog geen vermoeide benen heeft, kan de lus ook nog uitbreiden met 10 kilometer in Willebroek.

Op verschillende plekken zal er een stopplaats met een infobord en QR-code aanwezig zijn. Wanneer je de code scant, kan je een lokaal verhaal beluisteren, een volkslied of saga horen rond het thema water.


Foto © Pixabay

Cycling 5178398 1280

HOOGTIJ VOOR SPEURNEUZEN ~ FIETSZOEKTOCHT IN DRIE LUSSEN

Speurneuzen vinden hun gading bij deze vierde activiteit in de Durmevallei. Wie de drie zoektochten allemaal tot een goed einde brengt, maakt kans op een van de 150 manden vol heerlijke streekproducten!

Er zijn drie fietszoektochten die je tijdens een traject van ongeveer 25 kilometer aflegt:

  • Lokeren en Waasmunster
  • Hamme en Temse
  • Dendermonde en Buggenhout en Zele

Enkele verbindingspunten laten je toe om de drie routes te combineren. Tijdens elk van de routes los je vragen op over HOOGTIJ en alle aspecten die met Rivierpark Scheldevallei zijn verbonden. Weet jij alles over de getijden, het Sigmaplan, het klimaat en overstromingen? Dan is de zoektocht zeker op je lijf geschreven.

De juiste antwoorden vul je in op een kruiswoordraadsel. Wie de drie zoektochten doet, verzamelt zo 7 letters waarmee je een woord kan vormen. Met het juiste woord maak je kans om een prijs te winnen!

Foto © Pixabay

Programma volgt

De komende maanden delen we alle details en het volledige programma. Houd dus zeker onze website en Facebookpagina in de gaten!