Otter pixabay

Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke

Minister Zuhal Demir mocht vandaag de laatste schroeven in de allereerste kunstmatige otterschuilplaats in de Scheldevallei, in de Polders van Kruibeke. De voorbije maand werden grachten hersteld en slib geruimd, glooiende oevers ingericht en een gloednieuwe, visrijke vijver gegraven. Dit alles maakt dat er nu 7 hectare aan nieuw leefgebied voor de otter is bijgekomen.

De soort leek verdwenen te zijn in Vlaanderen, maar lijkt nu terug te keren. Door de natuur verder in te richten hopen we het de otter verder naar zijn zin te maken. Wie weet wil hij op termijn wel jongen krijgen in de nieuwe schuilplaats.

Otterholt Kruibeke c Natuur en Bos

Symbolische terugkeer

Het feit dat de otter nu terugkeert naar de Scheldevallei, bewijst dat het vele werk dat de laatste jaren werd geleverd nu beloond wordt. Lieven Nachtergale van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid duidt op de rol van de otter in onze riviernatuur: “Het Sigmaplan zorgt voor een spectaculaire terugkomst van typische riviernatuur in de Scheldevallei. Daar profiteert de otter nu mee van, de heropleving van de soort staat dan ook symbool voor het succes van deze maatregelen. De Blue Deal kan een wereld van verschil gaan maken!”

Foto © Natuur en Bos van de Vlaamse overheid

Demir Otterholt Kruibeke c Natuur en Bos bijgesneden

Blue Deal

Vlaams minister Zuhal Demir kwam vandaag naar Kruibeke op bezoek om met eigen ogen te zien hoe aangekondigde acties uit de ‘Blue Deal’ uitgerold worden op terrein. “Met de Blue Deal maakt Vlaanderen middelen vrij om noodzakelijke werken uit te voeren in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Ik heb vandaag gezien hoe concrete acties van het Sigmaplan natte natuur en tal van planten en dieren nieuwe kansen geven. Door de Blue Deal op het terrein te realiseren verhogen we de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen en zorgen we tegelijk voor een ideale thuis voor de otter.”

Foto © Natuur en Bos van de Vlaamse overheid

Gespot

De otter wordt steeds vaker gespot met cameravallen in de Scheldevallei. Onlangs bijvoorbeeld ook in de Durmevallei. Dat leverde best wel een grappig filmpje op, wanneer de otter op een veelgebruikt beverpad verschijnt. Al snel maakt hij verschrikt rechtsomkeer, omdat een bever in de tegenovergestelde richting kwam aanwandelen met een tak.

Bekijk het filmpje van © Joris Everaert, vrijwilliger bij VZW Durme.

Meer nieuws uit
Rivierpark Scheldevallei