Puurs sint amands c toerisme scheldeland

STROOM er enkele dagen opuit!

De Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM, een nieuw festival rond natuur en duurzaamheid. Het rijkelijk gevulde programma samen met de topnatuur, lieflijke dorpen en statige Kastelen van de Schelde vormen voldoende stof voor een heuse meerdaagse met overnachting. Ter inspiratie hebben we enkele originele meerdaagse uitstappen samengesteld waarbij je als bezoeker zowel het festival in al zijn facetten als de prachtige Scheldevallei en haar bijzondere parels kan ontdekken. Aangevuld met vele extra tips kan je er een persoonlijke en gevarieerde trip van maken.

Muziek, wandelen, debat ... klimaat als rode draad

Bijna een jaar geleden werden grote delen van West-Europa overvallen door extreme regenval met schrikbarende overstromingen tot gevolg. Klimaat staat als sinds enkele jaren centraal in het publieke debat. Het smelten van de ijskap en stijgen van zeespiegel zijn gekende topics. Extremere weersomstandigheden met zowel droogte als waterovervloed zijn voor heel wat mensen een nieuw gegeven. Mag jouw weekendje inhoudelijk goed gevuld zijn, natuurlijk afgewisseld met genieten van de prachtige Scheldevallei? Dan hebben we de ideale driedaagse voor je uitgestippeld.


Jefnevecjonathandemaeyerwebdetail 1

Uniek concert van Jef Neve en David Van Reybrouck

Vrijdagavond 24 juni om 20u30 wordt op een van de mooiste plekken langs de Schelde, in de bocht bij Sint-Amands, Rain Requiem boven de doopvont gehouden. Pianist en componist Jef Neve en schrijver David Van Reybrouck creëerden dit nieuwe requiem opgedragen aan de slachtoffers van de overstromingen. Van Reybrouck bezocht het getroffen gebied en sprak met tientallen getroffenen en nabestaanden. Zijn tekst is poëzie gepuurd uit interviews. Hij vermengt de drie landstalen met Engels en Latijn, de wereldtalen uit heden en verleden. Jef Neve dirigeert het orkest Casco Phil, Vocaal Ensemble Reflection en solisten. Met een adembenemend uitzicht op de rivier staan we stil bij de kracht van het water en het belang van een zorgvuldige omgang met de planeet waarop we te gast zijn.

Toplocatie en unieke belevenis! Enig minpuntje: misschien ben je wel gestart met het het hoogtepunt van je hele uitstap.

foto Jef Neve © Jonathan De Maeyer

TOV Kruibeke De Polders 11 David Samyn

Wandeling en debat in de Polders van Kruibeke

De volgende dag staat er in de namiddag een wandeling in de Polders van Kruibeke op het programma. Je ontdekt er de werking van het Sigmaplan. Met gecontroleerde overstromingsgebieden wordt er opnieuw ruimte gegeven aan de Schelde. Bovendien barst die nieuwe ‘natte’ natuur van de biodiversiteit.

Aansluitend gaan experten en publiek onder leiding van Ann De Bie in gesprek over verleden, heden en toekomst. En over de rol van het Sigmaplan in de huidige klimaatdiscussie, met name ook in het licht van de overstromingen van vorige zomer. Doen we het goed? Doen we genoeg?

In combinatie met de artistieke belevenis van de avond ervoor krijgt dit inhoudelijk debat voor jou als bezoeker sowieso een extra gelaagdheid. Bovendien kan je gratis deelnemen op vertoon van je STROOM-concertticket (mits inschrijving vooraf via de ticketlink).

foto Kruibeekse Polder © Toerisme Oost-Vlaanderen

Wintam c David Legreve

10 eeuwen Nattenhaasdonk

Los van het festival kunnen we je op zondag een bezoekje aan de Sint-Margarethakerk aanbevelen. Het kerkgebouw van Wintam is recent omgevormd tot museum en polyvalente ruimte. Je vindt er de nieuwe permanente tentoonstelling 10 eeuwen Nattenhaasdonk. Het pittoreske minidorp Nattenhaasdonk kent een rijke en merkwaardige geschiedenis. Water speelde vaak een rol - soms als bondgenoot, maar vaker als tegenstander. Naast de geschiedenis van het verdwenen Scheldedorp vertelt de tentoonstelling je meer over het Sigmaplanproject van de Vlaamse Waterweg, en hoe dit ons zal beschermen tegen overstromingen.

Boeiend om zien hoe erfgoed een nieuwe invulling krijgt met betrokkenheid vanuit de lokale gemeenschap.

foto tentoonstelling in Wintam © David Legreve

Nog zoveel meer te doen!

Tussen al deze ‘Klimaat en overstromingen’-activiteiten kunnen we je in de regio Klein-Brabant maar ook daar net buiten heel wat leuke uitstapjes tippen:

  • Buitenland, deelgemeente van Bornem en pal aan de Schelde, is klein, maar bulkt van de unieke bouwwerken. Het is Tomas de Soete’s favoriete plekje in Vlaanderen Vakantieland.
  • De Kastelen van de Schelde getuigen van een groots verleden en een bijzondere toekomst. De voorbije jaren werd er hard gewerkt aan extra toeristische beleving in dit netwerk van kastelen. In Hingene vind je het kasteel d’Ursel waar je op dit moment elke zondag de tentoonstelling PRINT&PAINT, 350 jaar bloemen op katoen kan bezoeken. Ook het kasteelpark met escape games of de stiltewandelingen zijn meer dan de moeite. Bij de Schelde aan het jaagpad vind je Paviljoen De Notelaer. Ook nog in Bornem wordt volop gewerkt aan de uitbating van kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde met een belevingscentrum in de oude paardenstallen, de restauratie van de oude eendenkooi en de heraanleg van de Kasteeldreef en en Kasteelstraat als aantrekkelijke verbinding tussen dorp en kasteel. Recent werd ook de Abdij van Bornem gerenoveerd en geopend als een toonaangevend en bruisend centrum waarin geschiedenis, cultuur en natuurrecreatie met elkaar in dialoog treden. In het weekend van 25 en 26 juni kan je aansluiten bij de gegidste groepsbezoeken van de abdij en het museum.
  • Heb je even genoeg van de rust en stilte van al het natuurschoon in de Scheldevallei, stap in Hemiksem of Kruibeke op DeWaterbus naar Antwerpen.
  • Misschien heb je zin in nog meer STROOM? Verblijf je in Klein-Brabant, neem het veer Wintam-Rupelmonde en volg de icoonroute Schelderoute tot in Dendermonde. Je kan ook eerst langs deze kant van de Schelde fietsen tot aan de brug van Temse en vanaf daar de icoonroute volgen. Het is ongeveer een 30 km fietsen. Met Dender Discover strijkt STROOM een hele dag neer in Dendermonde, de prachtige stad die zijn naam ontleent aan het feit dat de Dender er uitmondt in de Schelde. Met uitgekiende programma’s op bijzondere locaties her en der in de stad krijg je een staalkaart van het muzikale DNA van STROOM.
  • De Polders, Graventoren, getijdenmolen, ... Toerisme Kruibeke verzamelde alle lekkers, moois en verrassends dat te ontdekken valt binnen de gemeente.
  • #herecomestheflood De Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch nam langs de oevers van de Schelde foto’s van modellen die, gekleed in een signaalrode kleur, als stille boodschappers met hun handen de hoogte aangeven die het waterpeil bij een gevaarlijke overstroming zou bereiken op de Schelde, Durme of Rupel. Je ontdekt zijn foto’s op onze kunstkubussen op 23 plaatsen in de Scheldevallei. Ga je fietsen of wandelen in de streek zal je er zeker enkele tegenkomen. Of kies gewoon voor een van onze uitgestippelde routes …
Abdij van Bornem
Escapegame08
Stroomfotoshoot rem van den bosch alique van nes 13 1
Travelmedia Toerisme Scheldeland 2019 Antwerpen 45 De Waterbus David Samyn Toerisme Scheldeland

Logeren

  • Om in het thema te blijven: Toerisme Scheldeland verzamelde enkele unieke logeerplekken vlakbij het water.
  • Beetje verder van Klein-Brabant en Kruibeke maar super origineel en meer dan de moeite: logeren op het water van het Donkmeer in Berlare.
  • Je heb ook tal van mogelijke logies in het Waasland of kies je Antwerpen als uitvalsbasis (een 25-tal km fietsen naar Bornem)?.

Eten

Voor vrijdagavond: de Festivalsite aan de Kaai in Sint-Amands is toegankelijk voor publiek vanaf 17u30. Tussen 17u30 en 20u10 kunt u in de lokale restaurants en café voor en na het concert iets eten en/of drinken: Brasserie De Veerman, La Terrazza of Emilie V-café.

Ga je graag eens gastronomisch eten. Bij Café d’O in Sint-Amands werken ze hoofdzakelijk met streekgebonden producten die vaak uit de eigen achtertuin komen of uit de regio van de stille waters. In Bazel (Kruibeke) dichtbij het kasteel Wissekerke heb je keuze te over: Bazalia, Hofke van Bazel of de Eenhoorn. En De Ceder licht vlakbij de Kruibeekse Poort. Dus allemaal ideaal om voor of na de wandeling en het debat op zaterdag in te plannen. Misschien wel je wandelschoenen vervangen voor iets deftigere exemplaren 😊

Staat het kasteel d’Ursel op je programma? Kom genieten in de authentieke taverne In d’Oude Poort gelegen in een prachtige omgeving.