TOV Kruibeke De Polders 11

Polders van Kruibeke

Langs de Linkerscheldeoever op het grondgebied van de dorpen Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen, een 620 hectare autovrij natuurgebied dat barst van het leven. Een enorm aantal plant- en diersoorten vindt een thuis in deze natte contreien. Slechts een paar keer per jaar komt het overstromingsgebied onder water te staan. Bij noodweer krijgt het water van de Schelde op deze manier meer ruimte. De rest van het jaar vormen de polders een subliem wandel- en fietsparadijs door het gevarieerde landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Kruibeke c TOV David Samyn

Wandel- en fietsparadijs

Een enorm, autovrij natuurgebied: dat is de ideale plek om te voet of met de fiets op verkenning te gaan! Doorheen de polders lopen kleine asfaltwegjes en modderige bospaadjes langs de slikken en schorren. Vanop de dijken heb je een mooi zicht over de natte gebieden. En wie over het vlonderpad loopt, beleeft de natuur van extra dichtbij.

Foto David Samyn © TOV

Te voet op verkenning Trek eropuit met de fiets
Watervallen Kruibeke c Toerisme Oost Vlaanderen Sandra Koning

Spektakel bij de watervallen

De Polders van Kruibeke staan ook bekend om hun indrukwekkende sluizen die kleurrijk zijn versierd met graffiti. Bij hoogtij kan je hier een 50 meter lange waterval aanschouwen wanneer het Scheldewater binnenstroomt in het honderdvijftig hectaren grote GGG (gecontroleerd gereduceerd getij). Beslist de moeite waard!

Op de website van de gemeente Kruibeke vind je een getijdentabel. Hoe hoger het peil bij hoog water, hoe spectaculairder het zicht. Kijk daarom vooral uit naar waarden hoger dan 5 m TAW.

Foto Sandra Koning © TOV

Bekijk de tabel

Een waterwereld die barst van het leven

De slikken, schorren en overstromende stukken natuur zijn een ideale biotoop voor heel wat planten en dieren. Tal van water- en weidevogels, waaronder enkele beschermde of zeldzame soorten, maar ook vissen en kleine en grote zoogdieren vonden hun weg naar de getijdennatuur en de omgeving ervan in de polders. Wie geluk heeft, kan tijdens een wandeling door de Polders van Kruibeke misschien wel een ree of een bever spotten. De otter daarentegen zal zich niet snel laten zien!

Vos
Ijsvogel
Fort Steendorp Sandra Koning c TOV

Fort Steendorp en Schouselbroek

Iets verder stroomopwaarts kan je je uitstap naar de Polders van Kruibeke uitbreiden met een bezoek aan het natuurgebied Schouselbroek in Temse. Vanop de Scheldedijk kan je de hele polder overzien. Ook het indrukwekkende Fort Steendorp dat in de 19e eeuw werd gebouwd uit baksteen om Antwerpen te beschermen, is een ommetje waard.

Foto Sandra Koning © TOV

Ontelbaar veel redenen voor een bezoek

Alsof de natuur alleen nog niet genoeg is om je te overtuigen om naar de Kruibeekse polders af te zakken, sommen we nog even alles voor je op. Er valt nog zoveel meer te beleven!

Speelbos

Het speelbos van de Polders van Kruibeke ligt langs de Dweerse Gaanweg in Bazel en biedt bijna 1,5 hectare speelzone waar kinderen vrij kunnen ravotten.

Jogging

Er zijn diverse looproutes van verschillende lengtes en een zone voor intervaltraining.

Mountainbikeroutes

Mountainbikers kunnen twee bewegwijzerde lussen volgen.

Hondenlosloopzones

Vlak voor de ringdijk in de Oud-Veerstraat in Kruibeke en de Dijkstraat in Rupelmonde legden we een afgebakend stuk hondenloopzone aan. Hier kan je trouwe viervoeter zich helemaal uitleven, zodat hij niet moet loslopen in de natuur. Zo gunnen we de wilde planten en dieren de nodige rust.
Ook op een afgebakend terrein in Rupelmonde kunnen de honden veilig en vrij rondrennen en spelen.

Kunst

Ook een heel aantal kunstwerken kregen een mooie plaats in het landschap van de polders.
Zo kregen de befaamde watervallen een graffiti wall over een breedte van 50 m. Graffitikunstenaar Reinout De Boeck, aka Suptil One, liet zich daarvoor inspireren op het nummer ‘Parel aan het Scheld’ van de lokale hiphopband Krutown. Op de ringdijk zigzagt de 'Arcade', een imposante constructie van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh uit cortenstaal die bestaat uit meerdere boogpoorten.

Misschien nog imposanter is de 'CosmoGolem'. Dit is een van de 34 giganten die kunstenaar Koen Vanmechelen ontwierp als symbool voor kinderrechten en diversiteit. Met zijn zes meter is de reus, die overigens een luikje in zijn hart heeft om kinderwensen te ontvangen, de grootste van de reeks van Vanmechelen. Tenslotte vind je in Kruibeke nog de 'Liefkesboom' waar je een hangslotje kan aanhangen en de Kunstvis in Bazel op een visvriendelijke stuw.

Arcade c TOV Sandra Koning
Watervallen Kruibeke c Toerisme Oost Vlaanderen Sandra Koning
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.

Meer deelgebieden

Benieuwd naar de andere deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei? Ontdek ze hier.