Bezoek het kasteel van Laarne

Het Kasteel van Laarne bezoeken kan perfect alleen dankzij de audiogids. Kom je graag langs met een groep? Bekijk dan zeker ook het aanbod van gegidste wandelingen.

Laarne Kasteel 6 c Lucia De Dycker

Groepsbezoek

*** NIEUW *** Adellijke Levensstijl: Het kasteel van Laarne in de tijd van … Jan Van Eyck

Tijdens deze rondleiding zoomen we in op de tijd van Jan Van Eyck. In die periode zwaait Boudewijn de Vos de plak in het kasteel. Wie was deze heer van Laarne? Wat was zijn relatie tot het Bourgondische hof en hoe kwam hij aan zijn einde? Hoe was het om in die tijd in het kasteel te wonen? Wat aten en dronken ze? Hoe sliepen ze? Welke kleren hadden ze aan? Hoe zat het met de hygiëne? … Dat en veel meer kom je te weten tijdens deze boeiende rondleiding door alle kamers van het kasteel.Individueel bezoek

*** NIEUW *** Movieguide ‘HEKSEN’

Met de movieguide in de hand verken je het kasteel van onder tot boven: de salons, de keuken, de middeleeuwse voorraadkelder, de gerechtszaal, de gevangenissen… Samen met pastoor Jan Schatteman en poetsvrouw Josyne duik je in het verleden van het kasteel. In elke kamer ontdek je een ander facet van die meeslepende geschiedenis. Gaandeweg kom je ook alles te weten over de HEKSEN van Laarne. In 1607 werden hier vijf vrouwen en één man beticht van toverij en omgang met de duivel. Ze werden opgepakt en opgesloten in de kelders van het kasteel. Vier van hen stierven de vuurdood.

Laat je onderdompelen in deze onthutsende historie. Laat je terugvoeren naar één van de donkerste episodes uit onze geschiedenis. Wie waren deze vermeende HEKSEN? Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat knaagt er aan het geweten van de pastoor? En welk geheim draagt Josyne met zich mee?

*** AANBOD VOOR KINDEREN *** Kabouterzoektocht, fotozoektocht of schattentocht met Heintje Heks

We hebben drie actieve parcours voor kinderen. De allerkleinsten (vanaf 3 jaar) gaan op zoek naar kabouters in het kasteel. Er is een fotozoektocht voor kinderen van 5 tot 7 jaar. En voor kinderen van 8 tot 12 jaar hebben we de spannende ontdekkingsreis ‘Heintje Heks zoekt de sleutel van de schatkamer’ uitgewerkt. Op die manier kunnen gezinnen samen het kasteel ontdekken en is er voor elke leeftijdscategorie iets leuks te beleven!

Andere groepsbezoeken

Klassieke rondleiding

Onder leiding van onze deskundige gidsen verken je het kasteel van onder tot boven: van de statige ridderzaal tot de oude voorraadkelder, van het zomersalon tot de keuken, van de slaapkamer tot de gevangenis… In elke kamer ontdek je een nieuwe episode uit de fascinerende geschiedenis van het slot en haar bewoners. Als kers op de taart kan je de mooiste zilvercollectie van het land bewonderen.

Themarondleiding ‘Vrouwenzaken’

Tijdens deze rondleiding dompelen onze gidsen je onder in de fascinerende wereld van kasteelvrouwen, kamermeisjes, wasvrouwen en kokkinnen. Vrouwen uit alle eeuwen passeren de revue. Wat was de huwelijksleeftijd van meisjes in de middeleeuwen? Uit welke tijd stamt het beeld van de vrouw aan de haard? Wat heeft Hélène Fourment met Laarne te maken? Waarom werden vooral vrouwen geviseerd tijdens de waanzinnige heksenvervolging in de 16de en 17de eeuw? Terwijl je door de kamers van het kasteel dwaalt, maken onze gidsen je wegwijs in al die vrouwenzaken.

Rondleiding voor minder mobiele personen

Trappen horen onvermijdelijk bij een kasteel en dat is niet evident voor tal van mensen. Om hen toch de mogelijkheid te geven om het kasteel te bezoeken hebben we een volwaardige en interactieve rondleiding uitgewerkt waarbij enkel het gelijkvloers en de tuin bezocht worden (volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

Praktisch

Individueel bezoek

Openingsuren 2020:
  • Van 10 mei t.e.m. 18 oktober: elke zondag van 13u tot 17u.
  • Tijdens de Paasvakantie (5-19/4): van zondag t.e.m. woensdag van 13u tot 17u.
  • In juli en augustus: van zondag t.e.m. woensdag van 13u tot 17u.
Toegangsprijzen:
  • Volwassenen: 9 euro
  • Kinderen en jongeren (6-18 jaar): 6 euro
  • Kinderen < 6 jaar: gratis
  • Talen: Nederlands – Frans – Engels
Groepsbezoek (vanaf 15 personen)

Groepsbezoeken zijn mogelijk van 15 januari t.e.m. 20 oktober, enkel na reservatie en volgens beschikbaarheid.

Groepsbezoeken met movieguide zijn mogelijk voor groepen tot 15 pers., maar enkel op reservatie en volgens beschikbaarheid. Tarief: 9 euro p.p.

Groepen > 15 pers. kunnen een rondleiding met gids reserveren. Tarief: 7 euro p.p. + 50 euro voor de gids (± 20 pers. per gids)

Wens je koffie of een drankje (voor of na je bezoek), ontbijt, koffie met heksengebak, een heksenbiertje met hapjes, belegde broodjes, …? Wil je lunchen in de buurt? We bezorgen je graag meer informatie! Er is een restaurant op het kasteeldomein aanwezig en in de nabije omgeving zijn er nog diverse eetgelegenheden.

Er is een busparking vlakbij de ingang van het kasteel. Houd er rekening mee dat het in de winter erg koud kan zijn in het kasteel. Het bezoek duurt 1,5 uur en er zijn heel wat trappen te nemen.

Meer over
het Kasteel van Laarne