Grembergen Schapen Vlassenbroek c guido clarysse

Wandelen in waterrijk Dendermonde

Vlassenbroek, de Sint-Onolfspolder, Buggenhout bos, ... Vlakbij Dendermonde zijn tal van eersteklas wandelingen uitgestippeld die je moet gezien hebben! Zag jij onze ecologische grasmachines oftewel schapen hier al aan het werk?

Foto © Guido Clarysse

Vlassenbroek Sigmawerken c RLSD

Wandelen op de Scheldedijken in Vlassenbroek

Het walhalla voor Dendermondse wandelaars krijgt langzaamaan vorm in Vlassenbroek, dat binnenin een grote meander van de Schelde ten oosten van Dendermonde is gelegen. Op dit moment wordt hard gewerkt om het enorme natuurgebied af te werken. Hier draait het Sigmaplan op volle toeren. Je kan de bouwmachines aanschouwen vanop de dijken, die momenteel de enige wandelpaden vormen in het gebied. Vanop de hoge dijken kan je de buitendijkse schorren mooi overschouwen.

Weldra breiden de ontspanningsmogelijkheden in het gebied uit en zal je de gevarieerde riviernatuur ook van dichterbij kunnen bekijken om te zien hoe de Scheldenatuur zich hier herstelt. Volg de werken op de voet via de website van het Sigmaplan.

Foto © Regionaal Landschap Schelde-Durme

Meer over het Sigmaplan Wandelsuggestie in Vlassenbroek
Wandeling Appels Veer Oude Schelde David Samyn c Toerisme Oost Vlaanderen

Van Appels veer tot de Tijsluis en verder langs de Schelde

Met een traject van slechts 9 kilometer langs trage wegen brengt deze wandeling je langs alle elementen waar Rivierpark Scheldevallei voor staat: een veer, Scheldeschorren, polders, natuurreservaten, unieke flora en fauna, erfgoed, ... Laat je op slechts enkele uren tijd onderdompelen in het beste van de riviernatuur! De wandeling start aan Appels veer en brengt je zowel langs de huidige Scheldedijk als langs de unieke natuur van de Oude Schelde. In de negentiende eeuw werd de Schelde namelijk rechtgetrokken over een strook van 560 meter om een brede meander van 1.750 meter te vervangen zodat de rivier terug bevaarbaar werd. De oude meander is volledig afgesloten van de Schelde. Op een stuk open water na is de Oude Schelde volledig verland en begroeid waardoor hier een mooi wandelgebied is ontstaan.

Volg de route aan de hand van een folder die je gratis kan verkrijgen op het kantoor of de website van Toerisme Dendermonde. De wandelbrochure geeft tekst en uitleg bij de bezienswaardigheden op je pad zoals het veer, de Oude Schelde, natuurgebieden zoals De Maey in de Sint-Onolfspolder en de Pottelbergse Schorre. Ook het erfgoed langs de route komt aan bod, zoals het herenhuis De Rijcke dat gelegen is aan een vroegere loskaai van de Schelde en de Schipperskapel.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Bekijk de wandeling
Militair erfgoed Dendermonde Jazzclub Honkey Tonk c IOED Schelde Durme

Dendermonde Vestingstad

Ontdek het militaire verleden van Dendermonde en stap langs de vele overblijfselen van de vestingstad. Een traject van drie kilometer in de binnenstad laat je kennismaken met de overblijfselen van verschillende bouwsels die de bewoners van de Scheldevallei moesten beschermen tegen invallers.

Foto © IOED Schelde-Durme: Jazzclub Honkey Tonk huist in een van de bunkers van de oude vesting van Dendermonde

Bekijk de wandeling
Buggenhoutbos Boskapel David Samyn c Toerisme Oost Vlaanderen

Buggenhoutbos

Op een tiental kilometer van Dendermonde is ook Buggenhoutbos een welgekende wandelbestemming. Kom genieten van de rust en laat je overweldigen door de majestueuze wintereiken die hier de sfeer bepalen. Verschillende wandelroutes starten aan de 500 jaar oude boskapel. Tijdens je wandeling kan je hier ook steeds terugvallen op de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters.

Foto David Samyn © Toerisme Oost-Vlaanderen

Bekijk wandeling
Romantic couple on bridge Dendermonde c Toerisme Vlaanderen

Wandelnetwerk met handige knooppunten

Rond Dendermonde vind je maar liefst 257 km aan bewegwijzerde wandelknooppunten die het wandelnetwerk In het Land van Stille Waters vormen. Je kan de knooppuntenkaart aankopen bij Toerisme Dendermonde of online bestellen om makkelijk zelf je wandeling uit te stippelen. Digitaal kan je gratis aan de slag met de routeplanner of de app. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Foto © Toerisme Vlaanderen

Bestel de kaart

Meer weten over
waterrijk Dendermonde