Expeditie Scheldeland Fort Liezele David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen in Klein-Brabant

Te midden van de driehoek Gent - Antwerpen - Brussel vinden we Klein-Brabant. Een fijne wandelstreek die helemaal in het teken staat van rivieren, met de Schelde als westelijke en noordelijke grens en de Rupel aan de oostkant. Terwijl het militair en cultureel erfgoed een sterke meerwaarde vormen, blijft vooral het unieke blauwgroene kader de show stelen. Vlakbij de grootsteden is het heerlijk verpozen in dit Land van Stille Waters.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Wandelknooppunten In het Land van Stille Waters Roeckiesworld Toerisme Scheldeland

Wandelknooppunten

In Klein-Brabant vind je te voet steeds je weg dankzij de knooppunten van het wandelnetwerk In het Land van Stille Waters. Dit netwerk van 270 kilometer aan geschikte paden om te wandelen strekt zich uit over Bornem, Puurs-Sint-Amands, Hamme, Dendermonde, Buggenhout en Malderen. Bepaal zelf je route via de online routeplanner of haal de knooppuntenkaart in huis.

Foto Roeckiesworld © Toerisme Scheldeland

Routeplanner
Kasteel Marnix Mie De Backer Toerisme Scheldeland

Kastelen als startpunt

Wat sporen uit het verleden betreft, spreken kastelen dikwijls nog het meest tot de verbeelding. In Klein-Brabant kom je op dat vlak zeker aan je trekken met het sprookjesachtige Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, het statige Kasteel D'Ursel en paviljoen De Notelaer. Met hun unieke ligging vlakbij de Scheldenatuur, zijn ze trouwens ook de ideale startlocatie voor een wandeling. Vlakbij bevinden zich de polders met onder andere het stiltegebied in Hingene, Weert en Wintam.

Foto Mie De Backer © Toerisme Scheldeland

Meer weten
Fort Bornem Wikimedia

Starten aan een fort

Ook de omgeving van fort Liezele in Puurs biedt schitterende wandelmogelijkheden, net als de omgeving van het fort van Bornem. Aan fort Liezele start bijvoorbeeld de Fort Liezele wandelroute van acht kilometer. In Bornem start je aan het fort voor een iets stevigere wandeling van 16 kilometer, genoemd naar commandant Adolphe Rasquin die hier een plotse dood stierf. Deze wandeling stond op de shortlist voor wandeling van het jaar in 2019.

Foto Luc T © Wikimedia

Wandelroute fort Liezele Commandant Rasquin route
Verhaerenmuseum meersmaak be Toerisme Scheldeland

Wandelen in het land van Emile Verhaeren

Koppel je wandeling aan een belangrijk stukje cultuur van de streek. Emile Verhaeren was een bijzonder gerenommeerd dichter en schrijver in de negentiende eeuw. Verhaeren was afkomstig uit Sint-Amands en enorme liefhebber van de Schelde in zijn geboortedorp. Bijgevolg liet hij zich ter inspiratie van zijn werk meer dan eens meevoeren door de stroom van de rivier.

Leer de man achter de gedichten kennen in het museum aan knooppunt 78 of snuif simpelweg de sfeer van zijn werk op in het Scheldelandschap. Stop even aan het grafmonument van Emile Verhaeren om over het stromende water te turen. Wie weet raak je zelf ook geïnspireerd tijdens je wandeling!

Foto meersmaak.be © Toerisme Scheldeland

Bekijk de route

Meer weten over
Klein-Brabant