Oeverpark Buggenhout 06 c gemeente Buggenhout

Oeverparkje aan de Schelde in Buggenhout geopend

In de zomer werd het buurtparkje aan de Schelde op het terrein van de voormalige conciërgewoning van de Alvatsite geopend. Dat buurtparkje draagt de naam 'Oeverpark'. Deze naam werd gekozen door de bewoners van Ouden Briel. Zij hadden de keuze uit vijf suggesties die Heemkring Ter Palen voorgesteld had. Oeverpark haalde duidelijk de overhand.

In het buurtpark werd ook een infobord van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei geplaatst. We vertellen over een bijzonder stuk geschiedenis van Ouden Briel en Buggenhout. Je ontdekt hoe Buggenhoutbos vroeger tot aan de Schelde kwam. Tot er in de 16e eeuw enkele duizenden bomen werden gekapt voor de roemruchte fortificatie en stadsuitbreidingswerken van Antwerpen door Gilbert van Schoonbeke. Het volledig rooien van de bossen en de getijdenwerking zorgde voor toenemende erosie en deed de Schelde uitdijen. Meer over de interactie tussen en wederzijdse beïnvloeding van de Schelde, het omgevende landschap en de bewoners lees je op dit boeiende bord.

Het buurtparkje zelf werd volledig door de gemeente Buggenhout ontwikkeld en uitgevoerd. Het bestaat uit twee bloemenweides, een wandelpad en twee extra toekomstbomen. Er is een kunstwerk terug te vinden. Daarnaast is er een schuilhut met picknicktafel voor wandelaars en fietsers, een publieke fietspomp, een bijenhotel en kan je uitrusten op één van de twee zitbanken. Er zijn nog twee overblijfselen van de voormalige Alvatsite namelijk hydroforen of stoomdrukgroepen.

foto's opening (c) gemeente Buggenhout

Oeverpark Buggenhout 01 c gemeente Buggenhout
Oeverpark Buggenhout 02 c gemeente Buggenhout
Oeverpark Buggenhout 03 c gemeente Buggenhout
Oeverpark Buggenhout 04 c gemeente Buggenhout
Oeverpark Buggenhout 05 c gemeente Buggenhout
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.