LAATSTE STAND VAN ZAKEN KANDIDAATSTELLING NATIONAAL PARK

Sinds we op de shortlist staan voor een erkenning als Nationaal Park zitten we – naast de dagelijkse werking – volop in de fase van studie en plannen. Een eerste grote opdracht is de landschapsbiografie.

Tijdlijn RP

Studie en planning: de landschapsbiografie

Elk landschap heeft zo zijn geschiedenis. Je kan het landschap, zowel boven- als ondergronds, lezen als een biografie. Een landschapsbiografie probeert de verschillende ‘levensfasen’ van het landschap beter te begrijpen, door een veelheid aan wetenschappelijke kennis samen te vatten in een verhalend document. We leggen hierbij het verleden en heden van onze Scheldevallei onder de loep met de focus op cultuurhistorische en landschapsecologische kenmerken. Dit mondt uit in een wetenschappelijk correcte analyse en inzichten die we als bouwstenen voor een visie op de toekomst gebruiken.

De landschapsbiografie vormt de basis van het masterplan – de visieontwikkeling - van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.

Op dit moment wordt de uitgewerkte landschapsbiografie voorgesteld aan de verschillende partners. Op basis van hun opmerkingen zal een definitieve versie worden afgeklopt. Daarna kan gestart worden met het masterplan. Het masterplan legt de grote krijtlijnen m.b.t. governance, ambitieniveau en focus voor 20 jaar vast. Ook wordt er gewerkt aan een operationeel plan voor de komende 5 jaar.

We houden je op de hoogte!

IMG 7310

Inspiratiedagen Nationale Parken

Alle kandidaten Nationaal Park worden in het traject begeleid door de Vlaamse Overheid. Zo worden er verschillende thematische workshops georganiseerd. Daarnaast zijn er de inspiratiedagen waarbij de verschillende kandidaten elkaar bezoeken. De eerste halte was de Hoge Kempen eind juni. En in september waren we met kandidaat Nationaal Park Scheldevallei zelf aan de beurt. We ontvingen onze concullega’s in de Abdij van Bornem voor een sessie in de voormiddag over governance.

In de namiddag verkenden we op de fietst een mooi stukje van onze Scheldevallei. In Bornem fietsten we op het jaagpad langs de Schelde voorbij paviljoen de Notelaer naar Zeesluis Wintam. Het veer bracht ons over de Rupel naar Schelle. Hier passeerden we de voormalige Bekaertsite en de abdij van Hemiksem. Het volgende veer zette ons af in de Kruibeekse polders. Verder op ons pad: Kasteel Wissekerke, Graventoren, Schousselbroek, … Een mooie tour van een dikke 30 km die perfect illustreerde hoe onze streek overloopt van waardevolle natuur, erfgoed en beleving.