Scheldeland 114 Mie De Backer Toerisme Provincie Antwerpen

Wandelen in de Rupelstreek

De Rupelstreek en haar industriële verleden verkennen, kan perfect te voet. Dankzij het uitgebreide netwerk van wandelknooppunten en verschillende brochures die je mee op weg nemen, is dit waterrijke landschap een erg aantrekkelijke wandelbestemming.

Foto Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Wandelnetwerk Rivierenland Toerisme Provincie Antwerpen

Wandelnetwerk Rivierenland

De knooppunten van Wandelnetwerk Rivierenland wijzen je de weg doorheen deze mooie streek. Maak handig gebruik van de rode bordjes die je van knooppunt naar knooppunt brengen. Vooraf of onderweg je eigen route bepalen doe je in een handomdraai via de routeplanner op de website of smartphone app.

Foto Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Routeplanner
Boom t Geleeg 16 Rupelstreek tunnelwandeling David Samyn Toerisme Scheldeland

Tunnelwandelingen

Duik onder de grond voor een buitengewone wandeling doorheen de geschiedenis van de Rupelstreek. Tientallen tunnels onder de verbindingswegen werden vroeger gebruikt om klei en gedroogde bakstenen te vervoeren van de kleiputten naar de ovens en machinehal. Dit gebeurde met paard en kar of kleine locomotiefjes. Ook bovengronds laten de tunnels hun sporen na in het landschap. Op de website van Toerisme Rupelstreek vind je een lange wandeling van 17 kilometer en meerdere korte trajecten. Download de routes of haal de wandeling op in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek (Schommelei 1 bus 3, 2850 Boom).

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Meer info
Walenhoek Niel Mie De Backer Toerisme Provincie Antwerpen

Nen Nielsen oemweg

Verlaat de platgetreden paden en verken de slapende steenbakkersdorpjes in de groene omgeving van Niel. Er is een 'Korte Oemweg' van 5,4 kilometer en een 'Lange Oemweg' van 9,5 kilometer. De wandeling staat niet alleen stil bij de gehuchtjes met hun steenbakkersverleden en de groene oase die ontstond waar ooit de kleiputten werden gegraven, maar heeft ook heel wat kunst in petto. Een tip voor de allround liefhebber van natuur, cultuur en erfgoed!

Foto Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Bekijk de wandeling
Boom t Geleeg 27 David Samyn Toerisme Scheldeland

Klinkaart wandelroute

De Klinkaartroute is een dorpswandeling van ongeveer 8 kilometer langs twee gehuchten die vroeger volledig in het teken stonden van de steenbakkerijen, Hellegat en Noeveren. Hier werden niet alleen pannen en tegels geproduceerd, maar ook Klinkaarts. Deze stenen stonden bekend om hun hoge druk- en slijtageweerstand en konden dus wel tegen een stootje. Hun naam hebben ze te danken aan de heldere klank die weerklonk wanneer je twee stenen tegen elkaar tikte. Je kan de brochure van de wandeling gratis ophalen in het regionaal infokantoor van Toerisme Rupelstreek of downloaden via hun website.

Download brochure
Laarkapel Schelle Mie De Backer Toerisme Provincie Antwerpen

Tussen veer en Vliet wandelroute

Zin in een wandeling die mooie riviernatuur met volksverhalen combineert? Zak dan eens af naar Schelle. De naam van het dorp zet natuurlijk vooral de sterke band met de Schelde in de kijker, maar wist je dat hier ook nog de Rupel, Vliet en Wullebeek langs vloeien? Langs een korte versie (6 kilometer) of lange versie (12 kilometer) van deze route komen oude legendes uit het historische dorpje terug tot leven...

Foto Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Bekijk de wandeling
Baksteen Frateur Noeveren Mie De Backer Toerisme Provincie Antwerpen

Baksteen wandelroute

Een echte baksteen wandelroute kan natuurlijk ook niet ontbreken. Verdiep je in het verleden van het gehuchtje Noeveren, dat nu nog steeds de sfeer uitademt van de tijd toen de stenen hier nog met bakken tegelijk de oven in gingen.

Foto Mie De Backer © Toerisme Provincie Antwerpen

Bekijk de wandeling

Meer (thema)wandelingen

Meer info

Meer weten over
de Rupelstreek