Een hefboom voor lokaal maatschappelijk engagement

Streekfonds Oost-Vlaanderen versterkt lokale projecten met focus op mens en omgeving. We verbinden schenkers en doeners in een inspirerend en actief netwerk en realiseren concrete impact in jouw buurt.

Lokale initiatieven, klein en groot, brengen mensen en middelen samen om de handen uit de mouwen te steken voor mens en omgeving.

  1. Met een crowdfundingcampagne, gefaciliteerd door Streekfonds Oost-Vlaanderen, sparen de geselecteerde initiatieven een werkbudget voor een concreet project bij elkaar.
  2. Dankzij de financiële steun van sponsors en partners kan het Streekfonds het opgehaalde bedrag verdubbelen, met een maximum van 5.000 euro.
  3. De Koning Boudewijnstichting ziet toe op procedure en garandeert transparantie.

Rivierpark Scheldevallei is een partner via het Regionaal Landschap Schelde-Durme en dit in twee regionale werkingen van het Streekfonds: #eenhartvoorscheldevallei en #eenhartvoorwaasland. We stellen je graag de projecten van 2022 voor!

Drempelvrij wandelen en spelen

Belsele - Spelen en genieten van de natuur via drempelvrije wandellussen met de buggy en/of rolstoel.

De Raaklijn vzw wil in samenwerking met vele partners drie wandellussen langs trage wegen drempelvrij inrichten dus ook voor rolstoelgebruikers en gezinnen met buggy's. De drie wandellussen willen ze inrichten met spelprikkels en veel leuke verrassingen om de verbeelding, verwondering bij kinderen en mensen met een beperking voluit te laten genieten. Niet alleen de trage wegen maar ook de beken krijgen de volle aandacht. Tenslotte worden de wandellussen ook nog in kaart gebracht en aan elkaar verbonden.

De Klaproos: Gezellig in de tuin

Kallo - De Klaproos is een kleinschalige voorziening waar volwassenen met een beperking verblijven.

Onze beste vrienden, familie, buren, vrijwilligers, sympathisanten, … we hebben hen de afgelopen periode gemist! We kijken er enorm naar uit om iedereen hier terug te verwelkomen.

Buitenlucht en contacten doen iedereen goed. Betrokkenheid stimuleren doen we met dit project ten volle.

Wij willen weer ...

  • koffie met jullie drinken op ons terras,
  • dansen en zingen op tuinfeestjes,
  • petanquen en sporten,
  • gezellige activiteiten en leuke vertelmomentjes beleven met jullie in de pippo-wagen, ... .

Wat hebben we daarvoor nodig?

JOU!

  • Om onze tuin en terras een mooie opfrisbeurt te geven
  • Om de pippo-wagen in te richten als extra ontmoetingsruimte

Beweegtuin voor Senioren

Lokeren - De beweegtuin: bewegen én ontmoeten!

Dagelijks horen en ondervinden we dat ouderen te weinig bewegen. Dat komt voor een deel door hun leeftijd en de beperkingen die de ouderdom met zich meebrengt. Langs de andere kant worden senioren ook te weinig uitgedaagd. Een tuin bijvoorbeeld is er enkel of voornamelijk voor passief genieten. De Vrienden van Hof ter Clipsen willen daar verandering in brengen door het installeren van beweegtoestellen in de publieke tuin naast residentie Hof ter Clipsen. Deze toestellen bieden gemakkelijke beweegmogelijkheden voor senioren en zijn speciaal gericht op vaardigheden als het evenwicht bewaren en het soepel houden van de spieren.

Samen op de babbelbank

Sint-Niklaas - Een plaats waar je alleen tot rust kan komen, mensen kan ontmoeten en waar je tips vind om met moeilijkheden om te gaan.

Wist je dat Otti Ijslands is voor angst?

Mensen die worstelen met gevoelens van angst en onzekerheid durven niet altijd de stap naar hulp zetten of vinden niet de gepaste hulp. Onze babbelbank wil hierin helpen. Net zoals rondtrekken in de robuuste natuur van IJsland brengt het leven ups en downs op je pad waarbij vertrouwen in jezelf heel belangrijk is. Met de babbelbank willen we mensen dichter bij elkaar brengen door in contact te gaan met elkaar en met hulpverleners, op een onbedwongen manier.

Be-leefboerderij Holdamhoeve

Sint-Gillis-Waas - Een duwtje in de rug voor opstartende zorgboerderij.

Koen en Hilde hebben een dochter van 17 jaar met een beperking, Imke. Ze zijn trots op haar en vinden het belangrijk dat ook zij zich kan ontplooien en een leven kan uitbouwen zoals zij het graag wil leiden. Daarbij vinden ze het zo belangrijk dat zij niet geïsoleerd leeft van de samenleving maar actief deelneemt aan de maatschappij, in het dorp. Imke is zeer graag buiten en omgeven door dieren maar de mogelijkheden in de omgeving zijn voor haar vrij beperkt.

Koen en Hilde bouwen daarom een project met dagbesteding uit op de voormalige boerderij van Hilde haar grootouders. Deze setting biedt zeer veel rust.

Het wordt een omgeving waar mensen zichzelf kunnen en mogen zijn, meer zelfs, waar ze kunnen uitblinken in hun talenten, waar de muurtjes tussen mensen met beperking en de samenleving neergehaald worden, kortom een warme, solidaire plek.

Deze boerderij heeft al veel mogelijkheden, en men wil verder investeren in duurzame degelijke materialen om samen aan de slag te gaan in een keuken en crea-atelier. En ze willen een ecologische moestuin om in eigen voedsel voor het keukenatelier te voorzien.

Vzw Holdamhoeve is er klaar voor om te tonen wat personen met een beperking in hun mars hebben.

Groene rustplekken in de LIA-tuin