Streekfonds #eenhartvoorwaasland

Een hefboom voor lokaal maatschappelijk engagement

Streekfonds Oost-Vlaanderen versterkt lokale projecten met focus op mens en omgeving. We verbinden schenkers en doeners in een inspirerend en actief netwerk en realiseren concrete impact in jouw buurt.

Lokale initiatieven, klein en groot, brengen mensen en middelen samen om de handen uit de mouwen te steken voor mens en omgeving.

  1. Met een crowdfundingcampagne, gefaciliteerd door Streekfonds Oost-Vlaanderen, sparen de geselecteerde initiatieven een werkbudget voor een concreet project bij elkaar.
  2. Dankzij de financiële steun van sponsors en partners kan het Streekfonds het opgehaalde bedrag verdubbelen, met een maximum van 5.000 euro.
  3. De Koning Boudewijnstichting ziet toe op procedure en garandeert transparantie.

Rivierpark Scheldevallei is een partner via het Regionaal Landschap Schelde-Durme en dit in twee regionale werkingen van het Streekfonds: #eenhartvoorscheldevallei en #eenhartvoorwaasland. We stellen je hier graag de projecten #eenhartvoorwaasland van 2022 voor! Of ontdek ze allemaal live maandag 25 april 2022 bij garage Mertens: Grote Baan 80, 9100 Sint-Niklaas.

Belsele

Drempelvrij wandelen en spelen

Belsele - Spelen en genieten van de natuur via drempelvrije wandellussen met de buggy en/of rolstoel.

De Raaklijn vzw wil in samenwerking met vele partners drie wandellussen langs trage wegen drempelvrij inrichten dus ook voor rolstoelgebruikers en gezinnen met buggy's. De drie wandellussen willen ze inrichten met spelprikkels en veel leuke verrassingen om de verbeelding, verwondering bij kinderen en mensen met een beperking voluit te laten genieten. Niet alleen de trage wegen maar ook de beken krijgen de volle aandacht. Tenslotte worden de wandellussen ook nog in kaart gebracht en aan elkaar verbonden.

Klaproosje

De Klaproos: Gezellig in de tuin

Kallo - De Klaproos is een kleinschalige voorziening waar volwassenen met een beperking verblijven. De Klaproos heeft de afgelopen periode hun beste vrienden, familie, buren, vrijwilligers, sympathisanten, … hard gemist! Ze kijken er enorm naar uit om iedereen terug te verwelkomen. Buitenlucht en contacten doen iedereen goed. Betrokkenheid stimuleren doen ze met dit project ten volle.

Ze willen weer ...

  • koffie met jullie drinken op ons terras,
  • dansen en zingen op tuinfeestjes,
  • petanquen en sporten,
  • gezellige activiteiten en leuke vertelmomentjes beleven met jullie in de pippo-wagen, ... .

Daarvoor willen ze ..

  • hun tuin en terras een mooie opfrisbeurt geven
  • hun pippo-wagen in te richten als extra ontmoetingsruimte
Hofter Clipsen

Beweegtuin voor Senioren

Lokeren - De beweegtuin: bewegen én ontmoeten!

Dagelijks horen en ondervinden we dat ouderen te weinig bewegen. Dat komt voor een deel door hun leeftijd en de beperkingen die de ouderdom met zich meebrengt. Langs de andere kant worden senioren ook te weinig uitgedaagd. Een tuin bijvoorbeeld is er enkel of voornamelijk voor passief genieten. De Vrienden van Hof ter Clipsen willen daar verandering in brengen door het installeren van beweegtoestellen in de publieke tuin naast residentie Hof ter Clipsen. Deze toestellen bieden gemakkelijke beweegmogelijkheden voor senioren en zijn speciaal gericht op vaardigheden als het evenwicht bewaren en het soepel houden van de spieren.

Babbelbank

Samen op de babbelbank

Sint-Niklaas - Een plaats waar je alleen tot rust kan komen, mensen kan ontmoeten en waar je tips vind om met moeilijkheden om te gaan.

Wist je dat Otti Ijslands is voor angst?

Mensen die worstelen met gevoelens van angst en onzekerheid durven niet altijd de stap naar hulp zetten of vinden niet de gepaste hulp. Onze babbelbank wil hierin helpen. Net zoals rondtrekken in de robuuste natuur van IJsland brengt het leven ups en downs op je pad waarbij vertrouwen in jezelf heel belangrijk is. Met de babbelbank willen we mensen dichter bij elkaar brengen door in contact te gaan met elkaar en met hulpverleners, op een onbedwongen manier.

Holdamhoeve

Be-leefboerderij Holdamhoeve

Sint-Gillis-Waas - Een duwtje in de rug voor opstartende zorgboerderij.

Koen en Hilde hebben een dochter van 17 jaar met een beperking, Imke. Ze zijn trots op haar en vinden het belangrijk dat ook zij zich kan ontplooien en een leven kan uitbouwen zoals zij het graag wil leiden. Daarbij vinden ze het zo belangrijk dat zij niet geïsoleerd leeft van de samenleving maar actief deelneemt aan de maatschappij, in het dorp. Imke is zeer graag buiten en omgeven door dieren maar de mogelijkheden in de omgeving zijn voor haar vrij beperkt.

Koen en Hilde bouwen daarom een project met dagbesteding uit op de voormalige boerderij van Hilde haar grootouders. Deze setting biedt zeer veel rust.

Het wordt een omgeving waar mensen zichzelf kunnen en mogen zijn, meer zelfs, waar ze kunnen uitblinken in hun talenten, waar de muurtjes tussen mensen met beperking en de samenleving neergehaald worden, kortom een warme, solidaire plek.

Deze boerderij heeft al veel mogelijkheden, en men wil verder investeren in duurzame degelijke materialen om samen aan de slag te gaan in een keuken en crea-atelier. En ze willen een ecologische moestuin om in eigen voedsel voor het keukenatelier te voorzien.

Vzw Holdamhoeve is er klaar voor om te tonen wat personen met een beperking in hun mars hebben.

Lia

Groene rustplekken in de LIA-tuin

Waasmunster -

LIA is een jeugdhulp organisatie en werkt dagelijks met een 200tal kinderen, jongeren, jongvolwassenen en gezinnen die extra ondersteuning in hun leven nodig hebben. In Sombeke (Waasmunster) toverden wij onze oude kloostertuin om tot een ontmoetingsplek voor de kinderen en jongeren, buurtbewoners en passerende wandelaars. Het is een plek voor spel en plezier. Maar er is ook plaats om je even terug te trekken en tot rust te komen als je het moeilijk hebt.

In deze tuin willen we nog meer rustplekken maken. Het stormt immers vaak in het hoofd van de kinderen en jongeren die we begeleiden. Natuurlijk ingerichte rustplekken helpen hen om sneller rustig te worden.

KSA Zwijndrecht

Avontuurlijk speelterrein in Zwijndrecht

KSA Zwijndrecht creëert een avontuurlijk speelterrein voor kinderen en jongeren in de hele buurt!

KSA Zwijndrecht gaat nieuwe lokalen bouwen om meer binnenspeelruimte te creëren voor alle leden. Met de komst van onze nieuwe lokalen maakt KSA van de gelegenheid gebruik om een deel van het terrein te opwaarderen. Zo zal een stuk avontuurlijk speelgebied worden toegevoegd aan de omgeving. Heuvels, een natte zone, struiken en hoge bomen, zijn allemaal elementen die KSA hierin wil vervatten. Zo kunnen kinderen en jongeren zich op een avontuurlijke wijze amuseren en tegelijkertijd in contact komen met de natuur. Deze extra avontuurlijke speelruimte is dan een mooie aanvulling op het huidige vlakke terrein achter het lokaal.