Nieuw Uitkijkplatform in Kalkense Meersen benadrukt natuurpracht

In het schilderachtige natuurgebied van de Kalkense Meersen is een nieuw uitkijkplatform geopend, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om de weidse natuur vanuit de hoogte te bewonderen. Het platform, gebouwd door Natuurpunt en ondersteund door lokale organisaties zoals de Wetterse wielerclub 2ManyBikers en vzw Hofmakers, is vijf meter hoog en 3,5 meter breed, en vervaardigd uit duurzaam Europees hardhout.

Uitkijktoren Kalkense Meersen c Didier Verbaere

Het uitkijkplatform, dat strategisch is geplaatst op het snijpunt van de vier gemeenten die de Kalkense Meersen vormen, biedt niet alleen een prachtig uitzicht over het groene landschap met de oude Schelde-arm, maar stelt bezoekers ook in staat om de evolutie van het landschap door de jaren heen te observeren. Volgens Michaël Crapoen van Natuurpunt Scheldeland is het platform een echte meerwaarde omdat het de kans biedt om de natuur vanuit een ander perspectief te ervaren. Daarnaast komen hier ook heel wat recreatieve fiets- en wandelroutes samen.

De Kalkense Meersen is een natuurgebied van liefst 600 hectare en maakt deel uit van de Scheldevallei, dat in oktober vorig jaar werd erkend als nationaal park. Het herbergt een divers ecosysteem. Je vindt er een massa vissoorten en bedreigde weidevogels zoals de kievit en grutto's, Je ziet hier al eens een ree lopen, er zitten bevers en ook de otter zal hier spoedig weer opduiken.

Foto (c) Didier Verbaere

Uitkijktoren Kalkense Meersen 02 c Didier Verbaere

Het gebied heeft niet alleen ecologische waarde, maar dient ook als een natuurlijke buffer tegen overstromingen, een cruciaal aspect benadrukt door de recente overstromingen in de Denderstreek. Het uitkijkplatform biedt bezoekers de gelegenheid om vanuit de hoogte te aanschouwen hoe natuurherstelwerken, voornamelijk uitgevoerd als onderdeel van het Sigmaplan, het gebied hebben getransformeerd en verbeterd om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren.

Natuurpunt is van plan om de natuurgebieden nog toegankelijker te maken door extra kijkplaatsen te creëren, waaronder vogelkijkhutten en kijkwanden in omliggende gebieden zoals Uitbergen (Berlare) en de Kastermeersen in Wetteren. Deze initiatieven zijn bedoeld om bezoekers de mogelijkheid te bieden om op een respectvolle manier van de natuur te genieten en de diverse flora en fauna van de Kalkense Meersen te bewonderen, inclusief vogels, bevers, otters en reeën, die het gebied hun thuis noemen zonder ze te storen.


Foto (c) Didier Verbaere