Otter waarneming

Opnieuw waarneming van een otter in de Rupelstreek

Zaterdag 11 november kwam er opnieuw een otter in beeld op de Wildlife-camera van natuurfotograaf David Van den Broeck. En daarmee staat de teller al op 4 zekere waarnemingen van dit iconisch dier in deze regio.

Op het beeld zien we enkel een staart, maar soms is een staart voldoende om met zekerheid te besluiten om welk dier het gaat. Geen enkel ander dier in de Lage Landen, en bij uitbreiding Europa heeft zo’n opvallende zware, tot 50 cm lange, kegelvormige staart als de otter. Dat de otter, waarschijnlijk steeds hetzelfde dier, regelmatig op bezoek komt in één van de natuurgebieden, die beheerd worden door vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek geeft natuurlijk voldoening. Het leefgebied van een otter is behoorlijk groot, en rivieren zoals Schelde en Rupel fungeren daarbij als een verbindingsroute tussen verschillende leefgebieden. Dat zijn gebieden met open water en plassen met natuurlijke oevers en een groot aanbod aan prooien, voornamelijk vissen en kreeftachtigen. Gebieden waar er weinig of geen verstoring is, zijn daarbij enorm belangrijk. Dat is dan ook de reden dat de toegankelijkheid van de natuurgebieden beperkt worden tot één enkel wandelpad, en de grootste delen ontoegankelijk blijven.

Het Niels Broek hoort in het lijstje geschikte waterrijke natuurgebieden langs de Rupel, en om het gebied nog meer geschikt te maken als leefgebied, worden er dankzij het project Otterland enkele belangrijke ingrepen gepland. Ingrepen die vooral tot doel hebben om het gebied natter en dus visrijker te maken, vissen die op hun beurt ideale prooien zijn voor de otter.

In de eerste plaats komen enkele historische wielen onderaan de Rupeldijk in aanmerking. Dat zijn restanten van dijkdoorbraken in de 17e en 18e eeuw. De wielen zijn momenteel grotendeels verland en begroeid met riet. Het herstel ervan is dan ook uitermate belangrijk om het leefgebied voor de otter te verbeteren. De start van de werken was gepland voor midden november, maar door de lange en intense regenperiode werden het tijdelijk uitgesteld. Hopelijk komt er binnenkort een drogere periode aan, zodat de werken dit voorjaar kunnen starten. Het project Otterland in het Niels Broek wordt gesteund door het WWF, het ANB, Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt.


Beeld Wildlife-camera 11/11/2023 David Van den Broeck

Tekst: Erik De Keersmaecker – voorzitter Natuurpunt Rupelstreek/conservator het Niels Broek