Opmaak van het kandidaatsdossier voor Nationaal Park Scheldevallei

Workshops, stuurgroep en begeleidingsgroep, bilateraal overleg, feedback, ... een lange weg van samenwerking om tot gedragen plannen te komen.

In september 2022 werd een landschapsbiografie voor het gebied gefinaliseerd. Deze staat mede aan de basis en vormt het wetenschappelijke toetsingskader voor het masterplan Nationaal Park Scheldevallei. Een landschapsbiografie is een instrument voor geïntegreerde gebiedsanalyse en is een wetenschappelijk correct, synthetiserend, interdisciplinair, verbindend en sterk communicatief document. Het beschrijft en verklaart de geschiedenis en actuele toestand van een gebied waarbij cultuurhistorische en landschapsecologische aspecten worden belicht. De resulterende inzichten in elementen, patronen, processen en kenmerken van het gebied dienen als fundament voor dit masterplan.

Workshop Temse

Op 22 en 23 november 2022 werd de eerste Workshop Nationaal Park Scheldevallei georganiseerd. Over vier deelworkshops heen, werden stakeholders verschillende onderzoeksvragen voorgesteld om de drie pijlers, opgesteld in navolging van de vorige workshop, uit te diepen. Als resultaat werden voor elke pijler verschillende krachtlijnen opgemaakt. Deze krachtlijnen zijn de kapstokken waarmee het actieprogramma is opgebouwd. Het actieprogramma maakt deel uit van het masterplan en wordt uitgewerkt in een operationeel programma.

Op 6 februari 2023 werd een afsluitende workshop georganiseerd om het actieprogramma verder te concretiseren. In aanloop van deze workshop was er bilateraal overleg met elke gemeente en met de provincies.

Tijdens het ganse traject kwam de stuurgroep (met (politieke) vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en Vlaamse partners) en de begeleidingsgroep (met administratieve vertegenwoordigers van alle partners, inclusief het middenveld van natuur, landbouw en landeigenaars) tot half maart al zes keer samen. Ook via die weg hielden de partners de vinger aan de pols en konden inbreng geven. De stuurgroep is ook het orgaan dat alle stappen van het proces valideerde. De landschapsbiografie en de kaart met principeverklaring werden daarnaast door alle colleges en de deputaties gevalideerd.

Een samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park Scheldevallei werd begin april doorgestuurd naar de betrokken gemeenten. Een aantal gemeenteraden keurden deze de voorbije maand goed. De rest volgt nog de komende weken.

Ondertussen zit ook het masterplan en operationeel plan in de laatste fase. Eind mei kunnen we ons lijvig, ambitieus en stevig onderbouwd dossier indienen.

GR kranten
GR kranten2
GR kranten3
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.