Schilderij Sint Amands Koen Broucke

RIVIERVERLOREN - De Schelde onderzocht

Een onderzoeksproject, een tentoonstelling en een wandelgids van Koen Broucke

Al wandelend onderzoekt Koen Broucke de Schelde. Vragen die hij zich stelde: wat ligt er onder de waterspiegel, wat trekt ons hierin aan, wat werd er in de Schelde weggegooid, meegevoerd, geloosd… Wat verbergt het water en wat omhult het water? Hoe is de loop van het water doorheen de eeuwen veranderd en zal die verandering ook in de toekomst verderzetten? Wat is de rol van de klimaatopwarming? Hoe grillig is een rivier? Hij had hierover gesprekken met Scheldejutters, vissers, verzamelaars, kunstenaars, historici, natuurbeheerders, buurtbewoners en toevallige passanten.

De informatie wordt verzameld in tekeningen en schilderijen en uitgegeven in een wandelgids. Daarnaast gaan zijn werken in dialoog met stukken uit de verzamelingen van Manu en Bram Van Meervelde en de collectie Van Bogaert-Wauters en kunstwerken van Louis Artan, Anne Ausloos, Albert Baertsoen, Rachel Baes, Richard Baseleer, Philip Boël, Koen Broucke, Fia Cielen, Jan Cockx, Babs Decruynaere, Joke De Wilde, Antonio Domenech, Andrea Fogli, Jaak Gorus, Jane Graverol, Peter Hautekiet, Jos Hendrickx, Frans Hens, Casimir Heymans, Ben Kockelkoren, Stéphanie Leblon, Maaike Leyn, Bernd Lohaus, Albert Marquet, Marieke Pauwels, Cis Peeters, Kurt Peiser, Stefan Peters, Irmine Remue, Henri Seghers, Gerda Steegmans, Jacqueline Steegmans, Romain Steppe, Sarah Strosse, Kim Vandaele, Bent Van Looy en Manu Van Meervelde.

De tentoonstelling is een logisch vervolg op de veel geprezen tentoonstelling Stille Levens (Venetiaanse Gaanderijen in Oostende) die Koen Broucke maakte vertrekkend van schelpenverzamelingen, verzamelingen van kunstenaars en strandjutters.

Afbeelding: Scheldeslib in Sint-Amands, olie op doek (c) Koen Broucke

WANNEER

vr 20 oktober 2023 t.e.m. zo 03 december 2023

Alle dagen vrij te bezoeken van 14 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 16 uur. Gesloten op woensdag 01.11, donderdag 02.11 en zaterdag 11.11.

WAAR

CC Ter Dilft - In De Ruimte

Sint-Amandsesteenweg 41 - 2880 Bornem