De Schelde een stroom natuurtalent 46

Scheldevallei belangrijk voor vogeltrek

Eurobirdwatch: meer dan 15.000 vogelliefhebbers telden in 34 landen in Europa en Klein-Azië de trekvogels

Afgelopen weekend was het de jaarlijkse EuroBirdwatch, het grootste internationale vogelkijkgebeuren, georganiseerd door BirdLife International. Meer dan 15.000 vogelliefhebbers telden in 34 landen in Europa en Klein-Azië de trekvogels. Op meer dan 770 plekken werden mensen uitgenodigd om het fascinerende spektakel van de vogeltrek mee te maken. Dat leverde een indrukwekkende 3,5 miljoen vogels op die onderweg waren naar hun overwinteringsgebieden. In België gebeurde de coördinatie door Natuurpunt en haar Waalse tegenhanger Natagora. Van op 81 vogeltrektelposten werden ei zo na 83.243 overtrekkende vogels geteld, verdeeld over 137 soorten.

In Finland, Litouwen en Zweden werden de hoogste aantallen opgetekend.

Ook in België op post ...

Traditiegetrouw participeerde België onder impuls van Natuurpunt én Natagora. Zoveel mogelijk vogeltellers werden gemobiliseerd om op zaterdag 30 september hun trektelposten te bemannen. Met een recordaantal van 81 telposten was de respons wellicht ook dankzij het fraaie nazomerweer ronduit overweldigend. Ook de volgende weken blijven de vogeltellers niet stilzitten want de echte hoogdagen van vogeltrek komen er aan. Heel wat telposten zijn bijna dagelijks bemand en op zondag 15 oktober staan we in Vlaanderen nog eens massaal op post voor een tweede gezamenlijke telling.

Bron: Koen Leysen (Natuurpunt)

Eurobirdwatch 2023

De Scheldevallei belangrijke schakel

De Scheldevallei levert geschikte broedplaatsen voor ongeveer zeventig verschillende vogelsoorten. Bovendien is de Scheldevallei belangrijk voor overwinterende watervogels. Daarnaast is het Schelde-estuarium een belangrijke schakel langs de Oost-Atlantische trekroute waar trekvogels verpozing en eten zoeken. Dit is een van de grote vliegwegen waarlangs vogels vanuit hun noordelijke broedgebieden koers zetten naar hun zuidelijker gelegen winterkwartieren.

Bepaalde steltlopers overbruggen meer dan tienduizend kilometer van hun broedplaats naar hun overwinteringsgebied. Het spreekt dan ook voor zich dat goede ‘pitstops’ levensnoodzakelijk zijn om hun vetreserves op te krikken en hun marathonvlucht voort te zetten.

De grafiek links van Eurobirdwatch toont duidelijk het belang van de Scheldevallei aan.