STROOM maakt volledig programma bekend

Festival in Nationaal Park Scheldevallei vindt plaats van 20 juni tot 6 juli 2024

Binnen exact drie maanden luidt Festival STROOM de zomer in met een betoverende mix van concerten en discours in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen. Voor de derde keer meert het festival aan langs unieke Vlaamse erfgoedparels en groene plekken aan de rivier. Het artistieke programma verbindt natuur en cultuur en wakkert het bewustzijn aan rond de thema’s duurzaamheid, water en klimaat. Het festival vindt bovendien plaats in het net erkende Nationaal Park Scheldevallei. Een primeur!

230710 Oeverconcert Hamme c Tim Delmoitie

De lente is in het land: niet toevallig het uitgelezen moment waarop Festival STROOM haar programma aankondigt. Het festival biedt dit jaar opnieuw opmerkelijke artistieke projecten aan die een directe link hebben met de natuurlijke omgeving en elementen die sterk onderhevig zijn aan de seizoenen. Nationaal Park Scheldevallei vormt hierbij het decor voor dertien zinderende concerten: Schuberts Forellenkwintet, Händels Water Music of Haydns grandioze Oratorium Die Schöpfung maken er hun doortocht. Op STROOM kom je ook te weten hoe Vivaldi’s Vier Seizoenen zouden klinken in 2050 en komt de eeuwenoude Dendermonde Codex van Hildegard van Bingen opnieuw tot leven. Daarnaast worden vanop een CO2- neutraal zeiljacht gratis oeverconcerten gespeeld aan verschillende steigers langs de Schelde, waarbij de getijden het aanvangsuur bepalen. Het programma wordt ten slotte ook afgewisseld met boeiende discours en gegidste wandelingen. Zo krijgen bezoekers de kans om meer te weten te komen over de biodiversiteit en het waterbeheer in de regio, maar ook welke impact de natuur heeft op ons lichaam.

Bart Moeyaert VK

In eeuwenoude abdijen en betoverende kastelen

Het openingsconcert in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem staat volledig in het teken van muziek voor een duurzame toekomst. Het uit Berlijn afkomstige improvisatieorkest Stegreif graaft voor hun Symphony of Change door zeven eeuwen muziek en baseert zich hiervoor op de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In de Sint-Pieters- en Paulusabdij van Dendermonde, waar de Dendermonde Codex van componiste en mystica Hildegard van Bingen lange tijd werd bewaard, wekken de zangeressen van Psallentes Hildegards historische oeuvre opnieuw tot leven met polyfone gezangen. Het Nederlands Blazers Ensemble brengt dan weer een eigen versie van Haydns beroemde oratorium Die Schöpfung in de recent gerenoveerde abdij van Bornem, samen met de Vlaamse topdichter Bart Moeyaert.

Verder zoomt het Festival in Destelbergen en Heusden dieper in op het rijke kasteelverleden van de Scheldevallei. Tijdens het tweede weekend van STROOM worden muziekliefhebbers op de idyllische privédomeinen ondergedompeld in muziek van onder meer Schubert en Debussy, maar ook in oosterse composities uit Mesopotamië en Iran.

Aalst VK

Aan het water en door het bos

Uiteraard vormt het water van de Schelde ook dit jaar het onderwerp van mooie concerten. Aan de nieuwe Scheldepromenade in Wichelen wikkelt Symfonieorkest Vlaanderen Vivaldi’s Vier Seizoenen in een futuristisch kleedje, waarbij de impact van de klimaatverandering hoorbaar én voelbaar zal weerklinken met behulp van AI. In de schemering van het Gelaagpark in Temse stijgen de stemmen van het mannenkoor Ex Tempore op bij een zachte zomeravond middenin de natuur.

En welke orkestmuziek weerspiegelt water beter dan… Water Music? Twee dagen op rij laat B’Rock met Händels meesterwerk het feestelijk slotakkoord van STROOM resoneren op de royale Spiegelvijver in Aalst.

Sophie Detremmerie, festivalmanager STROOM: “Met dank aan zoveel partners en gemeenten kunnen we een duurzaam festival realiseren langs en op het water, te midden van Nationaal Park Scheldevallei. We kijken er naar uit om via unieke artistieke projecten en discours zowel de inwoners als bezoekers in de regio te inspireren op vlak van muziek, natuur en erfgoed.”

Veerle Simoens, artistiek directeur Gent Festival van Vlaanderen: Bij het samenstellen van het programma hebben we nog meer dan vorige edities aandacht besteed aan de impact van de mens op het klimaat. We geven het woord aan de creatieve en innovatieve kunstenaar. Festival STROOM wil hiermee een hoopvol en positief signaal aanreiken voor een duurzame toekomst.”

Festival STROOM bestaat dankzij de samenwerking tussen Gent Festival van Vlaanderen en Nationaal Park Scheldevallei. Onontbeerlijk is ook de steun van tal van andere partners: o.a. De Vlaamse Waterweg, VITAZ, KBC en Aquafin, De Acto, SPC en Air Plus Energy Solutions! Samen met tientallen andere enthousiaste stakeholders kijken we er opnieuw naar uit om van STROOM een wervelend festival te maken in de Scheldevallei!