Rivierpark Scheldevallei staren naar de sterren

Tel sterren in Orion

van 31 januari tot 7 februari en strijd mee tegen lichthinder!

De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van de sterrenwacht Armand Pien was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2024, kunnen we daar alleen nog maar van dromen. De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.

​Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis - lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met het stertelproject Saving Private Orion wil men het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten.

Lichtpollutie in Nationaal Park Scheldevallei

De strijdt tegen lichtpollutie is iets wat we als Nationaal Park ook ter harte nemen. In ons Masterplan (p. 82-83) en Operationeel plan (p.44-48) wordt hier uitgebreid aandacht aan gegeven.