Damvallei Dirk Bogaert Toerisme Scheldeland bijgesneden

Damvallei

Nog tot aan de sluizen vlak voor Gent hebben eb en vloed een grote invloed op de natuur langs De Schelde. De Damvallei is een van de eerste gebieden stroomafwaarts voorbij de Gentse sluizen waar je de typische getijdennatuur kan bewonderen. En dat op een boogscheut van de stad!

Foto: Dirk Bogaert © Toerisme Scheldeland

Scheldeland dirk bogaert 046

Natuur

Niet alleen de twee meren in Damvallei trekken diertjes aan. Het natte land errond is een waar paradijs voor plant en dier. Dit gebied is erg bijzonder omdat het werd gevormd door twee verlande meanders van de Schelde. Hier mag de natuur gerust nat en drassig zijn.

Laagveen - dit is een nat type natuur met grassen, riet, kleine zeggen en mos - wisselt zich af met moerassen, vochtige hooilanden, wilgen- en elzenstruweel. Vroeger werd laagveen heel vaak afgegraven om turf te winnen. Ook in de Damvallei kan je nog een groot aantal turfputten onderscheiden die getuige zijn van deze vroegere economische activiteit.

Foto: Dirk Bogaert © Toerisme Scheldeland

David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen

Zo dicht bij Gent biedt de Damvallei een schitterend palet aan echte natuurgeuren en -kleuren. Tijdens een wandeling kom je langs een gevarieerd landschap met verschillende biotopen. Trek bij nat weer je laarzen of waterdichte schoenen aan en maak kennis met de riviernatuur vlakbij de stad!

Foto: David Samyn © Toerisme Scheldeland

Wandelen in de Damvallei
Fietsen in Destelbergen Damvallei 28 David Samyn Toerisme Scheldeland

Fietsen

Dit vrij grote natuurgebied brengt verrassende natuur dichtbij. De Damvallei is dan ook een uitstekende locatie voor fietstochtjes. Fiets van de ene naar de andere hotspot voor winterwatervogels of start hier je tocht stroomafwaarts langs de Schelde, richting Kalkense Meersen en de andere natuurgebieden.

Foto: David Samyn © Toerisme Scheldeland

Fietsen in de Damvallei

Meer deelgebieden

Benieuwd naar de andere deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei? Ontdek ze hier.