Dendermonde torens water c Dirk Ongena

Waterrijk Dendermonde

Waar de Dender en de Schelde samenvloeien, verrast Dendermonde elke citytripper met haar vele troeven. Op de gezellige terrasjes in het historische centrum kan je zalig relaxen. Het water in het hart van het centrum drukte haar stempel op de stadsgeschiedenis. Ook buiten het centrum wordt de natuurrijke omgeving getypeerd door de rivieren. Leef je uit op de vele wandel- en fietspaden waar pittoreske B&B's en fijne horecazaken je met open armen ontvangen.

Foto © Dirk Ongena

Dendermonde Grote Markt Belfort c Toerisme Scheldeland Samyn David 2

Werelderfgoed

UNESCO mocht maar liefst vier keer langskomen om een Dendermonds icoon te huldigen als werelderfgoed: het schitterende Belfort, het pittoreske Begijnhof, het Ros Beiaard én de befaamde Gildereuzen: Mars, Goliath en Indiaan en hun ommegangen.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Vlassenbroek c Toerisme Scheldeland Samyn David

Vlassenbroek

Lang geleden trok Vlassenbroek al schilders en andere kunstenaars aan met zijn tot de verbeelding sprekende charme, een pittoresk kerkje en de folklore langs het water. Het dorpje wordt beschouwd als de wieg van de Dendermondse School eind 19e en begin 20ste eeuw. De betoverende lokroep van het water en de natuur als leermeester waren sleutelbegrippen voor de kunstenaars destijds.

Tegenwoordig tref je in de Vlassenbroekse polders heel wat bouwmachines die werken aan een van de meesterwerken van het Sigmaplan. Er wordt een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd van maar liefst 240 hectare. Een compartimenteringsdijk splitst het gebied op in een noordelijk deel, waar elke dag water uit de Schelde in en uit zal stromen, en een zuidelijk deel dat minder vaak onder water zal komen te staan. Volgens de regels van de (getijden)kunst, zullen slikken en schorren ontstaan in het noordelijke deel en op langere termijn ook wilgenvloedbossen en rietland. Het zuidelijke deel wordt een typisch wetland met natte graslanden, moerasbossen en open water. Een grote ringdijk begrenst het hele overstromingsgebied en geeft het water de ruimte die het nodig heeft en beschermt tegelijkertijd de woongebieden erbuiten.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Scheepvaartmuseum Baasrode David Samyn Toerisme Scheldeland

Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Ooit was de Schelde niet alleen een drukbevaren rivier, maar ook een belangrijk centrum voor de scheepsbouw. Langs de oevers van de rivier bevonden zich verschillende scheepswerven. Drie daarvan zijn goed bewaard gebleven en vormen nu deze industrieel-archeologische site in Baasrode die getuigt over de opkomst en neergang van de scheepswerven langsheen de Schelde. Je kan er enkele historische schepen bezichtigen, net als de luxueuze herenwoning van voormalig scheepsbouwer Emiel Van Damme, de werkhuizen, loodsen en het enorme droogdok naast de Schelde waar aan de schepen werd gesleuteld. De drie werven die de site vormen zijn nu in handen van de Provincie Oost-Vlaanderen die de Erfgoedsite volledig heropwaardeert.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Meer info
Scheldeland Mariakerke Moerzeke 2 David Samyn Toerisme Scheldeland

Wandelen en fietsen

De prachtige groene omgeving van Dendermonde leent zich perfect voor een wandel- of fietstochtje. Laat je inspireren door de uitgestippelde routes of trek er zelf opuit aan de hand van de handige knooppunten. We geven je enkele suggesties mee voor wandelingen en fietstochten. Het volledige aanbod vind je op de website van Toerisme Dendermonde.

Foto David Samyn © Toerisme Scheldeland

Ga te voet op pad Met de fiets

Niet te missen

Stoomtrein Dendermonde-Puurs

Pure charme. We kunnen niet anders dan erkennen dat we helemaal gecharmeerd zijn tijdens een ritje met deze oude stoomtrein. Vandaag rijd je over een 14 kilometer lange spoorlijn die zich doorheen Scheldeland kronkelt. Je kan aan boord stappen van een échte stoomtrein – elke zondag in juli, augustus en september. Fietsen mogen gratis mee. De trein vertrekt in Baasrode om 12u15 en 15u15 en houdt drie keer halt. Meer info op www.stoomtrein.be.

Lakenhalle

Vanaf zomer 2022 zal je in de Lakenhalle ook het verhaal van Dendermonde, de strijd om de stad, haar voormalige kasteel en de Scheldevallei beleven. Nu krijg je nog een boeiend verhaal over de ravage van WO I in de stad. Je kan het Stadhuis (inclusief de Lakenhalle en het Belfort) bezoeken met een audiogids.

Buggenhoutbos

Op een tiental kilometer van Dendermonde is ook Buggenhoutbos een welgekende wandelbestemming. Kom genieten van de rust en laat je overweldigen door de majestueuze wintereiken die hier de sfeer bepalen. Verschillende wandelroutes starten aan de 500 jaar oude boskapel.

Meer deelgebieden

Benieuwd naar de andere deelgebieden van Rivierpark Scheldevallei? Ontdek ze hier.