Scheldevallei Tranquillizer brengt je naar 12 stille plekken

Scheldevallei Tranquillizer is een stiltekuur voor hart en ziel, een heilzaam medicijn zonder voorschrift. De dosis in elke verpakking bestaat uit twaalf wandelingen naar kwaliteitsvolle, stille plekken in kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.

Tom Wezenbeek, coördinator van Rivierpark Scheldevallei: “Als kandidaat Nationaal Park is het thema natuur en gezondheid ons niet vreemd. Maar de focus ligt hierbij vaker op het fysieke, namelijk de natuur als gezonde leefomgeving. Ik denk bijvoorbeeld aan proper water, gezonde lucht, open ruimte om te bewegen, ... Met dit project willen we onze prachtige natuur ook inzetten voor de geestelijke gezondheid. Wandelen verbetert niet alleen je humeur, het vermindert ook stress, depressieve klachten en angst.”

Naar elke uitgekozen stille plek is een wandeling uitgestippeld waarbij zoveel mogelijk is gebruik gemaakt van bestaande wandelpaden in de Scheldevallei. Nergens vind je bewegwijzering of een vaste route, zodat je elke plek en haar omgeving zelf kunt ontdekken en beleven. In het doosje vind je een kaartje met het adres en de gps-coördinaten van de uitgelezen plek. Fotograaf Philip Boël, illustrator Loes De Gendt, dichter Roland Jooris en hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman proefden elke plek voor en gaven hun ervaringen artistiek vorm. Het resultaat daarvan - een foto, tekening of gedicht - zit mee in het doosje.

Scheldevallei Tranquillizer kan door iedereen zonder voorschrift worden verkregen en gebruikt. Maar de initiatiefnemers zijn blij dat ook de interesse uit de medische wereld hoog is. De afdeling REVIDA van AZ Rivierenland die zich richt op mensen met klachten ten gevolge van stress, gebruiken het doosje aanvullend in hun behandelingen. Maar het project vindt via deelnemende gemeenten ook zijn weg naar heel wat huisartsen.

De Scheldevallei Tranquillizer is een initiatief van De Vlaamse Waterweg nv, Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Schelde-Durme en kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.

Tranquillizer foto06
Tranquillizer foto01
Tranquillizer foto04
Tranquillizer foto03
Tranquillizer foto05
Tranquillizer foto02
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.