10 maal Dag van de Trage Weg

Dag van de Trage Weg is een weekend lang genieten van favoriete wegjes, gewaardeerde paden en populaire trajecten.

Op Dag van de Trage Weg gaan duizenden wandelaars, fietsers, kinderen en andere levensgenieters samen op pad. Langs bekende, onbekende en zelfs bedreigde paadjes. Van de Westhoek tot het Maasland. In het groen en in de stad. Langs historische wegen of nieuwe doorsteken.

Dag van de Trage Weg is dé opendeurdag voor alle trage wegen in ons land. Dankzij lokale besturen, werkgroepen en organisaties die overal verspreid in Vlaanderen en Brussel een activiteit op poten zetten.

We zetten 10 activiteiten in Rivierpark Scheldevallei .voor jou op een rij!

1. Kasteel D'Ursel en omgeving

De werkgroep Trage Wegen Klein-Brabant samen met de gemeente Bornem vieren deze Dag van de Trage Wegen met een wandeling en de opening van een herstelde trage weg “Kwaaibunierweg” in Hingene.

Burgemeester Joos opent de wandeling met een woordje bij de start. Afspraak op zondag 17 oktober om 13:30 aan de toegangspoort van het kasteel D’Ursel.

De gidsen nemen jullie via kleine paden mee langs enkele historische plaatsen in onze eigen regio. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

2. WANDELEN LANGS GELAAGPARK EN VUURKOUTER

Traditiegetrouw neemt Natuurpunt jullie mee langs de trage wegen in Steendorp. Je passeert het Gelaagpark en trekt verder naar de Vuurkouter.

Ze tonen er jullie graag het nieuw uitkijkpunt langs de Oeverdam waar je een prachtig uitzicht hebt op de Vuurkouter.

Onderweg kan je even rusten en wat drinken. Wanneer: zondag 17 oktober 14:00u - 17:00u

3. WANDELING LANGS DE MINDER BEKENDE TRAGE WEGEN IN TIELRODE

Milieuvereniging Ons Streven organiseert een wandeling langs de minder gekende trage wegen van Tielrode.

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens aangezien het parcours hiervoor te moeilijk is (trappen en smalle wegjes). Inschrijven is niet nodig. Aangepast schoeisel, rekening houdend met de weersomstandigheden is aan te raden.

Wanneer: zondag 17 oktober 14:00u - 17:00u

20200504 101345 resized
PB010010

4. TRAGE WEGEN WANDELING IN SOMBEKE

Op zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober organiseert de dienst Toerisme een stevige wandeling langs de trage wegen in Sombeke. Het Pastoorwegeltje, de Drieswegel, het Meersenpad, de Katteneekwegel zijn slechts enkele van deze mooie trage wegen. Kom en ontdek deze pareltjes op de Dag van de Trage Weg. De wandeling is 7km lang en volledig bewegwijzerd.

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens aangezien het parcours hiervoor te moeilijk is (smalle wegjes, knuppelpaden, …).

Inschrijven is niet nodig. Start en aankomst (dag en uur vrij te kiezen - bewegwijzerd vanaf vrijdag 15/10 tot maandag 18/10) is aan de kerk van Sombeke.

5. TRAGEWEGENWANDELING MET BOERENKRIJGSTAPPERS

Begeleide wandeling langsheen trage wegen.

Buurtwegen, boswegen, kerkwegels... Paden die landbouwers met hun akkers verbonden of drinkebroers met het café. Trage wegen brengen je overal. Veilig én avontuurlijk, doorheen het landschap of middendoor het dorp.

Exclusief voor zachte weggebruikers.

Op zondag 17 oktober nemen de Boerenkrijgstappers je mee op een tocht vol wistjedatjes, wetenswaardigheden en trage wegen.

Afspraak om 10 uur in het Boerenkrijgpark.


6. VOORSTELLING NIEUWE TRAGEWEGENKAART MET AANSLUITEND TRAGEWEGENWANDELING

Op 17 oktober organiseert het lokaal bestuur Laarne de jaarlijkse tragewegenwandeling, die dit jaar doorgaat in Kalken. De Kalkense Meersen in het zuiden van onze deelgemeente werden (her)ontdekt tijdens de voorbije corona-periode. Ze gaan met deze editie op verkenning langs de trage wegen in het noordelijke deel van Kalken. Misschien ontdek je ook daar heel fijne plekjes!

Dit jaar wordt bovendien een speciale editie: voorstelling van de gloednieuwe tragewegenkaart voor! Deze kaart is een realisatie van de gemeente Laarne, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en de provincie Oost-Vlaanderen.

Wanneer: zondag 17 oktober 14:00u - 17:00u - opgelet je moest hiervoor inschrijven!

Tw wandeling Sombeke
20200504 101345 resized

7. TRAGE WEGEN OPZOEKEN MET OUTDOOR GPS

Met een outdoor GPS-toestel ga je de trage wegen in Sint-Gillis-Dendermonde opzoeken!

Tijdens deze route maak je kennis met de werking van een wandel-GPS, je leert wat een track, een route en een waypoint is. Indien je niet over een GPS-toestel beschikt kan je er een in bruikleen krijgen.

Meewandelen langs deze trage wegen is ook mogelijk voor niet-GPS gebruikers.

Wanneer: zondag 17 oktober 14:00u - 17:00u

8. OPENING NIEUWE TRAGE WEG NIEUWBROEK

Nadat de gemeente Hamme in juli al een trage weg in Moerzeke opende, hebben ze al een nieuwe trage weg klaarstaan, nu in het Nieuwbroek te Kastel.

Naast de officiële opening van de nieuwe trage weg, wordt de nieuwe tragewegenkaart van Hamme ook voorgesteld.

Na de wandeling is er een feestelijke receptie in zaal De Reiger.

Wanneer: zondag 17 oktober 10:00u - 12:30u Opgelet inschrijven is verplicht!

9. TUSSEN OPSTAL EN HEIZIJDE

Door de gemeenten Buggenhout en Lebbeke wordt er op zaterdag 16 oktober een gloednieuwe bewegwijzerde wandeling voorgesteld: 'Tussen Opstal en Heizijde'. Deze wandeling start aan de Patattenmolensite in Opstal en loopt via de trage wegen langs het wachtbekken Heistergem en Heizijde terug naar de molenaarswoning. De wandeling heeft een afstand van 9,3 km.

Op zaterdag 16 oktober om 9:45 uur zijn alle geïnteresseerden uitgenodigd om deze wandeling plechtig in te wandelen. Plaats van afspraak: Patattenmolensite, Krapstraat 159 in Opstal. Na afloop zal er een kleine receptie worden voorzien.

Opgelet je moest hiervoor inschrijven!


10. BOSWANDELING MET ANIMATIE

Op zondag 17 oktober om 14u start de boswandeling op de parking van het agentschap Natuur en Bos rechtover de Boskapel in de Kasteelstraat. Deze wandeling is voorzien van animatie en is in het kader van Buggenhout dementievriendelijke gemeente. De wandeling is ook rolstoeltoegankelijk!

Patattenmolen
Boswandeling met animatie