Kasteel Wissekerke Toerisme Vlaanderens

Koebrug gereconstrueerd naar historisch model

De Koebrug in het kasteelpark aan Kasteel Wissekerke in Bazel wordt historische correct gereconstrueerd. Sinds 2018 wordt het originele brugje gestut door stellingen.

Brug voor koeien?

De Koebrug was rond 1800 een erg belangrijke schakel voor landbouwers die met hun koeien via het kasteelpark naar de weilanden op de toenmalige Bergkouter trokken om de dieren er te laten grazen. Elke ochtend en avond legden de boeren het traject af met hun dieren. De eerste Koebrug was uit hout gemaakt, maar werd in 1901 vervangen door een gietijzeren exemplaar.

Vandaag ligt er een gloednieuwe Koebrug. Ze is geplaatst op de originele fundamenten wat zorgt dat de brug z’n historische toets blijft behouden. Er werd ook een kleurenonderzoek uitgevoerd op restanten van de oude brug om de oorspronkelijke kleur terug te vinden. De oudste verflaag die werd aangetroffen was roestbruin, en dat wordt ook de kleur van de gerenoveerde Koebrug.

Koebrug c VRT NWS
Koebrug 02 c gemeente Kruibeke
Koebrug 03 c gemeente Kruibeke
Koebrug 04 c gemeente Kruibeke
Koebrug 05 c gemeente Kruibeke
Koebrug c gemeente Kruibeke
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.

Kastelen van de Schelde

De herplaatsing van de brug kadert in een grotere renovatie van het kasteeldomein dat in het voorjaar van volgend jaar opnieuw open gaat. Het kasteel Wissekerke in Bazel krijgt een hoofdrol op vlak van Scheldetoerisme. Tegen eind maart 2023 is het volledig gerestaureerd en opnieuw klaar om toeristen te ontvangen. Er is aan stabiliteit gewerkt, nieuwe technieken als verwarming en elektriciteit geplaatst en nu is men bezig aan de inrichting en afwerking van het kasteel.

Het kasteel en haar park zullen een hoofdrol spelen in een netwerk van erfgoedsites in de Scheldevallei tussen het Steen in Antwerpen en het Gravensteen in Gent: de Kastelen van de Schelde. Het wordt een van de toegangspoorten van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei. Van hieruit ontdek je met de Polders van Kruibeke immers 600 hectare topnatuur. Maar ook de Rupelstreek ligt op een boogscheut via het veer Bazel-Hemiksem. Of je neemt DeWaterbus naar Antwerpen.

Belevingscentrum

In het kasteel Wissekerke zelf komt niet alleen een toeristisch onthaal op het gelijkvloers, maar in de verschillende zalen komt ook een eigentijds belevingsparcours in. Centraal hierbij staat de figuur van Sophie Louise Zoé de Feltz (1780-1853), een markante gravin die de bewogen dagen rond de jaren 1900 vanop de eerste rij meemaakte. Zij was hofdame van keizerin Marie-Louise (echtgenote van Napoleon) en van koningin Louise-Marie (echtgenote van Leopold I). Ze frequenteerde ook nog in de intieme kring van de Nederlandse koning Willem I. Haar dagboeken en correspondentie leveren een schat aan informatie. Die woelige politieke periode gebracht via een persoonlijke invalshoek zal het boeiend maken voor jong en oud. Momenteel is de inrichting van het belevingscentrum bezig en daarna zal men een tijdje proefdraaien.

De omgevingswerken starten ook eerstdaags met onder meer de heraanleg van de toegangsweg naar het kasteel. In een volgende fase volgt nog de aanleg van een nieuwe parking naast De Dulpop en ook de buitenrestauratie van het kasteel staat nog op het lijstje.

Vol spanning aftellen naar 29 maart 2023!

Kasteel Wissekerke c gemeente Kruibeke
Wissekerke 01 c Kristof Pieters
Wissekerke 02 c Kristof Pieters
Wissekerke 03 c Kristof Pieters
Combined Shape Created with Sketch.
Combined Shape Created with Sketch.

Carrousel 1: foto 1 (c) VRT NWS - foto 2-6 (c) gemeente Kruibeke

Carrousel 2: foto 1 (c) gemeente Kruibeke - foto 2-4 (c) Kristof Pieters