Streekfonds #eenhartvoorscheldevallei

Een hefboom voor lokaal maatschappelijk engagement

Streekfonds Oost-Vlaanderen versterkt lokale projecten met focus op mens en omgeving. We verbinden schenkers en doeners in een inspirerend en actief netwerk en realiseren concrete impact in jouw buurt.

Lokale initiatieven, klein en groot, brengen mensen en middelen samen om de handen uit de mouwen te steken voor mens en omgeving.

  1. Met een crowdfundingcampagne, gefaciliteerd door Streekfonds Oost-Vlaanderen, sparen de geselecteerde initiatieven een werkbudget voor een concreet project bij elkaar.
  2. Dankzij de financiële steun van sponsors en partners kan het Streekfonds het opgehaalde bedrag verdubbelen, met een maximum van 5.000 euro.
  3. De Koning Boudewijnstichting ziet toe op procedure en garandeert transparantie.

Rivierpark Scheldevallei is een partner via het Regionaal Landschap Schelde-Durme en dit in twee regionale werkingen van het Streekfonds: #eenhartvoorscheldevallei en #eenhartvoorwaasland. We stellen je hier graag de projecten #eenhartvoorscheldevallei van 2022 voor! Of ontdek ze allemaal live woensdag 27 april 2022 in de kerk van Overbeke: Gentsesteenweg 197a, 9230 Wetteren.

Kerk Minnestraat

De Groote Boodschap

Lebbeke - Voor een toegankelijk toilet in een warme buurtkerk

Buurtatelier 't lab gods van “t Krois – de Minnestraat” in Lebbeke is ontstaan ​​uit de aandacht van buurtbewoners voor de leegstaande parochiekerk. Groots, maar ontwijd en leeg stond de kerk te verkommeren. Terwijl het gebouw de lokale gemeenschap toch nog heel wat diensten kan bewijzen.

We denken aan een tentoonstellingshal, polyvalente ruimte voor activiteiten van allerlei slag, ontmoetingsplaats, antennepunt voor gemeentelijke dienstverlening, vergaderplaats, bergplek...om wat te noemen.

Sterrebos

Let's go green together!

Hamme - SAMEN maken we er een fijn buurtparkje van!


De Unescoschool Sterrenbos heeft een goede ligging aan de rand van de gemeente Hamme. Rondom de school bevinden zich woonwijken, andere scholen en winkels, maar toch ligt het ook nabij het groen/de natuur aan de Durme en de Schelde. Er is een heel groot schooldomein met heel wat mogelijkheden. Momenteel ziet ze er nog heel saai en grijs uit maar de school is reeds gestart met de vergroening van de speelplaats.

SAMEN gaan ze met de kinderen, ouders, grootouders, vrienden, familie en kennissen aan de slag om het grijs schooldomein om te toveren naar een groen schooldomein waar iedereen kan genieten van het moois. Ze willen ook de buurt betrekken bij de school: een buurtparkje creëren is een project dat ze willen opstarten met de crowdfunding.

Kwispelhelden

Kwispelhelden

Wetteren - Kwispelhelden geven unieke kinderen superkrachten

Kwispelhelden is een jonge VZW en wil kinderen met een beperking of aandoening ondersteunen door hen te koppelen aan een “Kwispelheld”. Kwispelhelden zijn honden die door de vzw worden opgeleid volgens de noden van het kind. Na een gepersonaliseerde en individuele training plaatsen ze de hond definitief en gratis bij het kind (gezin). Ze willen hiermee de kinderen meer zelfvertrouwen geven, zelfstandiger laten functioneren en de ouders ontlasten bij de dagelijkse activiteiten.

Kwispelhelden aankopen, verzorgen en opleiden kost handen vol geld. Hoe meer er wordt ingezameld hoe meer honden ze kunnen aankopen en opleiden.

Circuleren

WIJ circuLEREN

Zele -Ontwikkelen van technische vaardigheden die gekoppeld worden aan beroepen van de toekomst binnen circulaire economie.


De vereniging De Schooltas is al tien jaar actief in Zele op vlak van onderwijs, tewerkstelling en vorming aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Om hun doelstellingen te realiseren, werken ze samen met andere organisaties, scholen en bedrijven uit de regio. Het project “WIJ circuLeren” is ontstaan uit de verruiming van de lopende projecten ‘De Jobwinkel’, ‘Gps naar werk’ en ‘tienertechniekacademie’. Met dit project willen ze jongeren nieuwe technische vaardigheden aanleren, die bruikbaar zijn voor beroepen van de toekomst binnen de sfeer van de circulaire economie: de herstelling en recyclage van smartphones, tablets en laptops.