Even ontsnappen in het park

In het kader van het toeristisch hefboomproject ‘Van Steen tot Steen’ investeren Toerisme Vlaanderen en de Provincie Antwerpen i.s.m. Regionaal Landschap Schelde-Durme in een betere toegankelijkheid en beleving van het park van Kasteel d'Ursel. Na de infrastructuurwerken van vorig jaar worden er in april ook een infopunt, een wandelbrochure en twee gloednieuwe escape games gelanceerd.

Park d Ursel2

Infopunt

Aan het begin van de zij-ingang staat het poortgebouw ui 1728. Een gelijkaardige constructie langs de andere kant van de poort is verdwenen. De gebouwtjes deden eeuwenlang dienst als brouwerij en mouterij. Na de restauratie in 2008 kwamen er openbare toiletten in het linkerdeel van het poortgebouw. Het rechterdeel wordt vanaf april ingericht als infopunt. Je zal er informatie vinden over de Kastelen van de Schelde, het kasteeldomein d’Ursel en de vele activiteiten die worden georganiseerd. Het poortgebouw wordt ook het startpunt van de wandelbrochure en de nieuwe escape games.

Wandelbrochure

Doorheen de eeuwen nodigden de opeenvolgende hertogen hun gasten graag uit voor een tour du propriétaire: hun favoriete wandeling langs de mooiste plekjes in het park. In de geest van de hertog neemt deze brochure je mee door de geschiedenis van het kasteeldomein. Ze leidt je van het poortgebouw naar het kerkhof, langs Het Laathof en door het bos links naast het kasteel. Via het brugje achteraan de spiegelvijver verken je het parkbos en daarna steek je de gronddam over. Je volgt de platanendreef, het Hinkpad, de eikendreef en het beukenkathedraalbos. Je passeert het Atelier van Antonine, de fruitmuur en het Keiligbosquet en zo wandel je terug naar de oprijlaan.

Kasteelbos d Ursel

Escape games

Beleef het park op een unieke manier met onze nieuwe outdoor escape games! Vanaf 10 jaar zal je op pad kunnen met Sophie en Juliette, twee gravinnetjes die 150 jaar geleden de zomer doorbrachten in Hingene. Samen met je vrienden of familie trotseer je spannende uitdagingen, los je raadsels op en ontdek je hun boodschap voor de toekomst.

Meer geoefende spelers ontrafelen het mysterie van de verdwenen hertog. Officieel bezweek de 36-jarige Henri d’Ursel in 1875 aan de gevolgen van tuberculose. In de Brusselse salons en de Hingense herbergen ging echter al snel het gerucht dat zijn halfbroer Joseph er voor iets tussen zat. Hij was brandend ambitieus en ervan overtuigd dat hij een veel betere hertog zou zijn. Volg Joseph tijdens zijn wandeling door het park en ontdek de ware toedracht. Voor beide games heb je per groepje van vijf personen een smartphone nodig. Je kan op eigen houtje spelen tijdens de openingsuren van het park.

Reserveren en betalen kan je vanaf april via www.kasteeldursel.be.

Verbeterd onthaal

In de lente van 2021 werd de publieksparking heringericht. Er kwam een efficiëntere indeling in parkeervakken en zes vakken voor mindervalide bestuurders. Het geheel kreeg een groener karakter door zoveel mogelijk gebruik te maken van verhard gras. Door de bestaande parking 1,5 meter uit te breiden naar het noorden en 7,7 meter naar het westen werd het aantal parkeerplaatsen verhoogd van 40 naar 60. Langs de randen van de parking schermen hagen en een struikengordel de auto’s visueel af van de rest van het park. Ten westen van de parking werden ook tien nieuwe solitaire bomen geplant. Tot slot wordt het hemelwater nu ook maximaal afgevoerd naar de walgracht.

De werken aan de zij-ingang en de omgeving van Het Laathof werden half januari voltooid. De oude dolomietverharding zat vol met putten en het wegdek was niet meer bestand tegen het dienstverkeer. Bij hevige regenval stroomde al het water bovendien in de richting van Het Laathof, dat meerdere keren per jaar onder water kwam te staan. De nieuwe inrit werd uitgevoerd in beigekleurige beton en is voorzien van ruime goten die het hemelwater afleiden naar de walgracht. Tegelijk werd de personeelsparking naast Het Laathof aangelegd met waterdoorlatende betonstraatstenen. We maakten van de gelegenheid gebruik om een elektriciteitskast voor evenementen te plaatsen en om de dakgoten van het Laathof af te koppelen van het rioleringsnetwerk. Ook dat hemelwater wordt nu dus gebufferd in de walgracht.

Robert zevende hertog d Ursel met kinderen




Robert, zevende hertog d’Ursel,
met zijn kinderen Henri en Hedwige (ca. 1905) ·

© Château d’Ursel, Durbuy · Privéverzameling

Kasteel d’Ursel maakt deel uit van de Kastelen van de Schelde. Als je meer wil ontdekken dan het kasteel d’Ursel bezoek dan zeker ook de andere kastelen en Rivierpark Scheldevallei.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit editie 68 van Kasteel d'Ursel Magazine, een driemaandelijkse uitgave van de Provincie Antwerpen.