Foto van fuut in natuurgebied Damvallei geselecteerd voor National Geographic Fotowedstrijd

De National Geographic fotowedstrijd gaat op zoek naar de beste fotografen van Nederland en België. Meer dan 10.000 foto’s werden ingestuurd in de categorieën landschap, dier en mens. Per categorie werden tien foto’s geselecteerd. De foto van Dirk Bogaert, Fuut verzorgt ochtendtoilet, strijdt mee in de categorie Dier. Dirk is conservator van het natuurgebied Damvallei en amateur natuurfotograaf. Het beeld is een ochtendopname van een fuut op een turfput in de Damvallei te Destelbergen.

Fuut in verzorgt ochtendtoilet c Dirk Bogaert

Dirk Bogaert vertelt enthousiast over het tot stand komen van zijn foto: “Deze zomer volgde ik een koppel futen in één van de bijna vijfitg turfputten in het natuurgebied Damvallei die de oude loop van de Schelde tekenen. De drijfhut die ik gebruikte om te fotograferen werd een deel van het ecosysteem. IJsvogels kwamen erop zitten om hun prooi dood te slaan. Fuut en dodaars visten vlakbij dat het een lieve lust was. En meerkikkers gebruikten het als rustplaats. Deze fuut was druk in de weer met zijn ochtendtoilet en schudde zich droog in het eerste licht van de dag. Meteen de enige soort druppels die ik deze veel te droge zomer mocht zien ...”

De Damvallei is een Europees beschermd natuurgebied gelegen in Destelbergen en Laarne. Het is tevens een van de deelgebieden van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei. “Het is ondertussen een vertrouwd beeld geworden, de natuurfotografen die zich op onze jaagpaden of achter kijkwanden positioneren met hun grote lenzen gericht op de natuurgebieden van de Scheldevallei. Dagelijks zien we prachtige foto’s verschijnen van bevers, velduilen, reebokken, de visarend, vosjes, …. We zijn dan ook bijzonder trots dat een van deze foto’s is geselecteerd voor deze wedstrijd. De natuurfotografen zetten onze prachtige regio continu in de kijker. We maken dan ook graag volop reclame om zoveel mogelijk stemmen te ronselen voor Dirk zijn foto”, vertelt Tom Wezenbeek, coördinator van kandidaat Nationaal Park Scheldevallei.

Tot 31 oktober kan men stemmen op de knappe foto van de fuut.

Dirk is tevens een grote fan van onze kandidatuur Nationaal Park: "“We vergeten soms wat voor pracht er in onze eigen achtertuin leeft. Maar ik hoop vooral dat het beeld de schoonheid van de Damvallei in de verf zet. Het maakt deel uit van de Scheldevallei, dat kandidaat is om door Vlaanderen erkend te worden als Nationaal Park. Als dat zou lukken, zou het de mooiste prijs zijn!”