Knijtenplaag er wordt aan gewerkt!


Recent komen er wel wat klachten binnen over een knijtenplagen langsheen de Schelde. Als actief promotor en stimulator van de prachtige natuur in de Scheldevallei is het ook onze plicht om te informeren over dit minder aangenaam neveneffect.

De insecten komen van oudsher langs de Schelde voor. Maar door de verbeterde waterkwaliteit zijn er nu meer knijten en komen er dus ook meer klachten voor dan vroeger. Knijten leven in nat slib en komen voor in moerassen en getijdengebieden. Het zijn slechte vliegers en ze kunnen zich niet ver verplaatsen (meestal maximaal 200 meter). Op grotere afstand van de Schelde zijn er daarom zelden problemen mee. Als de knijten opduiken op plaatsen waar ze normaal gezien niet voorkomen, ligt dit meestal aan de wind die uit een ongelukkige hoek komt en dit gecombineerd met warm weer. De knijten komen meestal uit de overstromingsgebieden (al is dat niet de enige bron). Als de ontpolderde gebieden verder evolueren en er zich vegetatie vestigt zullen de omstandigheden minder gunstig zijn voor knijten. Wij weten van andere gebieden dat op plaatsen waar de oorspronkelijk slikplaten begroeid raken met riet en wilgen het aantal knijten afneemt. Maar er zullen echter altijd knijten zitten in de slikken en schorren langs de Schelde. Het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Waterweg volgen de klachten en evoluties op. De universiteit Antwerpen en het INBO doen onderzoek naar de knijten en de mogelijkheden om de overlast te beperken.

Hoe kun je beten van knijten vermijden?

Door zijn kleine afmeting kruipt de knijt met gemak doorheen muggengaas. Kledij, doorgaans veel fijnmaziger dan gaas, die de huid bedekt, helpt wel. Kies vooral voor lichtgekleurde kleding. Beten komen vooral voor tussen de grond en een hoogte van ongeveer een meter. Het dragen van een lange broek, sokken en gesloten schoeisel maakt al een heel verschil.

De woning verluchten op een benedenverdieping zal meer knijten naar binnen halen dan verluchten op een bovenverdieping.

Knijten houden niet van luchtstromen. Waaiers, ventilators, schommelbanken op een terras,

wapperende repen aan deuropeningen zoals vroeger gebruikelijk was in plaats van horren met muggengaas, zijn nuttige hulpmiddelen om overlast te beperken.

Je kan ook overwegen om een insectenwerend middel te gebruiken, bijvoorbeeld op basis van 20% DEET of DEET-vrije producten op basis van eucalyptus en citroengras.

In je tuin kan je ook bepaalde planten plaatsen waar knijten niet van houden. Enkele aromatische planten die knijten afschrikken zijn: westerse bijvoet, citroenkruid, absint, grijs kattekruid, perzische kruisjesplan, bergsteentijm, ...

Er zijn ook eenvoudige en efficiënte oplossingen om van de knijten, die al in je huis aanwezig zijn, af te geraken. Voorbeeld: doe appelazijn in een kom met een paardruppels afwasmiddel. Knijten worden aangetrokken door de geur van het mengsel, maar komen vast te zitten eens ze in contact komen met de vloeistof! Vergeet niet het kommetje regelmatig leeg te maken, te reinigen en het mengsel te vervangen.

Pijnlijke beten

Bij sommigen is de beet van een knijt vergelijkbaar met een muggenbeet, anderen ervaren dikke knobbels die een branderige jeuk veroorzaken.

Wat te doen als je gebeten wordt

  • Een ijskompres kan helpen om het leed te verzachten.
  • Wie ernstige huidreacties ervaart experimenteert beter niet met restjes die hij terugvindt in zijn huisapotheek, maar kan best aankloppen bij de huisarts. Zalf met hydrocortisone, antihistaminica, pijnstillers en andere producten - de meeste enkel verkrijgbaar bij de apotheek op doktersvoorschrift - bieden soelaas.
  • Neem zeker contact met je huisarts bij een allergische reactie: ademnood, een gezwollen tong, extreme jeuk, een hese stem, tintelingen in de mond of netelroos zijn daarvoor indicaties.
  • Ook symptomen van een infectie zijn een aanleiding voor het zoeken van medische hulp: pijn, zwellingen, roodheid, pus, koorts, opgezette klieren ... Ook natuurlijke producten zoals aloë vera, kunnen helpen.
  • Wees extra voorzichtig met een beet in de buurt van je oog of je mond. Klop in dat geval aan bij je huisarts.
  • Hoe erg het ook jeukt: krabben is geen goed idee. Na enkele dagen worden de beten harder, en kunnen gaan bloeden wanneer je krabt. Krabben verhoogt de kans op ontstekingen en biedt geen verlichting. Let daar vooral op wanneer kleine kinderen worden gebeten.

Hoe onprettig ook: de beet van een knijt is niet giftig. Wanneer er geen sprake is van ontsteking of allergische reacties, gaat een knijtenbeet vanzelf weer weg. Tussen de beet van een knijt - die bij sommigen leidt tot ernstige reacties - en een volledige genezing, zit doorgaans een periode van één tot twee weken. Vooral de eerste dagen na de beet zijn voor sommige mensen erg vervelend.