In het spoor van de otter

Ontdek de otter en zijn habitat in België via diverse opdrachten en activiteiten! Wist je dat de otter een sleutelsoort is in België? Maar ondanks zijn belang is hij nu bedreigd. WWF-België biedt u een educatief pakket aan voor leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar van de lagere school, dat hen onderdompelt in de wereld van de Europese otter.

Poster Otter

WAAROM EEN EDUCATIEF DOSSIER OVER DE OTTER?

De Europese otter is een solitair, semi-aquatisch dier en een symbool van gezonde rivieren in België. Het is een paraplusoort en de bescherming ervan zorgt voor de bescherming van vele andere soorten. De Europese otter werd intensief bejaagd en gevangen waardoor de soort verdween uit ons land. De otter is teruggekeerd naar België en is hier in Rivierpark Scheldevallei, maar hij blijft met uitsterven bedreigd. Het is moeilijk en zeldzaam een otter te spotten. In natuurreservaat Groot Molsbroek wordt door de cameravallen van vzw Durme regelmatig een otter gefilmd. Op woensdag 29 december verscheen er ook een otter voor de cameraval van natuurfotograaf David Van den Broeck en dit in Rupelstreek. De enige eerdere waarneming daar was al vijf maanden geleden.

In kader van het project Otterland werd door het WWF, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Regionale Landschappen Schelde-Durme en Rivierenland een samenwerkingsverband opgestart om de situatie in het in het rivierenland van de Schelde en de Rupel te verbeteren voor de otter. De belangrijkste taak van het project zijn de knelpunten en de kansen voor de otter in kaart brengen en zoeken naar opportuniteiten door terreiningrepen, waarbij de aandacht gaat naar het realiseren van projecten.

Het educatief materiaal voor 8 tot 12 jaar is opgebouwd rond 10 thema's. Elk thema wordt uitgewerkt in een dossier voor de leerkrachten en een boekje (leerlingenfiches) voor de leerlingen.

Otterexpo

Knijpen otters hun neus dicht onder water? Blijven er soms graatjes steken in hun keel? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Dat en veel meer ontdek je nog steeds op de reizende tentoonstelling over de otter in Vlaanderen.

WWF-België, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, en de Regionale landschappen Schelde-Durme en Rivierenland verenigden zich in het project ‘Otterland’ en ontwierpen de expo ‘Olga de otter’.

Kom jij ook langs om meer te ontdekken over dit prachtige dier?

  • 19/02 - 31/03/2022: Natuur.huis De Rammelaars, Ham
  • 02/04 - 30/04/2022: Natuur-Educatief centrum Mariahof, Bree
  • 02/05 - 30/05/2022: Bibliotheek, Brecht
  • 01/06 - 17/06/2022: Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Meerhout
  • 19/06/2022: Hoogtij
  • 20/06 - 31/07/2022: Sint-Pietersburcht, Sint-Amands
  • 01/09 - 30/09/2022: Kinderboerderij 't Mikhof, Brasschaat
  • 02/10 - 29/11/2022: Bezoekerscentrum de Bourgoyen, Gent
  • 01/12 - 31/12/2022: De IJzeren Man, Weert (NL)