221004 Schelde Kalkense Meersen

Kalkense Meersen voortaan autoluw

Natuurgebied Kalkense Meersen is een enorme toeristische trekpleister. Om de druk op het natuurgebied te verlichten, werden de verkeersstromen en de parkeerfaciliteiten in de omgeving herbekeken. De lokale besturen in samenwerking Regionaal Landschap Schelde-Durme, Provincie Oost-Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg en Natuurpunt, anticiperen hiermee op verdere ontwikkeling van de Kalkense Meersen. Bij de ambitie om de Scheldevallei te erkennen als Nationaal Park staat de aandacht voor de draagkracht van de verschillende deelgebieden centraal in de plannen.

De genomen maatregelen voor de Kalkense Meersen:

  • Het jaagpad tussen Wetteren (fiets- en wandelbrug), de fietserssluis en het bewoonde deel van het gehucht Aard richting Uitbergen tot aan Slot worden enkel nog toegankelijk voor plaatselijk verkeer.
  • Fietsers, speedpedelecs en bromfietsen klasse A zijn ook nog toegelaten. Ruiters moeten benedendijks rijden.
  • Ook de Blokstraat, het Gat van Belham tussen de Blokstraat en den Aard (Dolomietweg) en de Schoorminneweg zijn enkel nog toegankelijk voor plaatselijk verkeer, bewoners van de Aard, fietsers en ruiters.

De politie zal ook toezien op deze beslissingen om te kijken dat er niet te veel autoverkeer aanwezig is.

Naar parkeerfaciliteiten toe worden er een achttal parkings gepromoot. Voor Berlare zijn dat de parkings aan Onthaalpoort Donkmeer, provinciaal domein Nieuwdonk en Wijmeers.