Workshop Temse c RLSD

Kandidatuur Nationaal Park Scheldevallei

Stand van zaken

Eind mei werden onze plannen ingediend voor onze kandidatuur Nationaal Park Scheldevallei. T.e.m. 8 juli hadden we een bevraging lopen over deze kandidatuur. Er komt soms kritiek op het feit dat deze bevraging maar een korte periode liep. Dat kunnen we begrijpen, en die is zeker deels terecht. Maar het kon op dit moment vanuit praktische overwegingen niet anders. Het was een verplicht onderdeel dat er lastminute nog was bijgekomen. Bovendien willen we die kritiek ook wat nuanceren. We zijn de voorbije jaren heel veel op pad geweest, er zijn tal van inspraakmomenten geweest, onze coördinator is continu in gesprek gegaan met vertegenwoordigers uit alle sectoren, er hebben heel veel mensen meegewerkt aan de plannen ... De bevraging is dus verre van het enige dat we gedaan hebben en daarmee stopt het ook helemaal niet:

  • Onze plannen blijven raadpleegbaar op onze website.
  • Heb je nu of in de toekomst nog vragen of opmerkingen stuur die zeker altijd door.
  • Dit was een eerste bevraging, maar er volgen er sowieso nog.
  • Er komt nog een concreet inspraakorgaan (G-50) waarvoor men zich kandidaat kan stellen.
  • ...

Nabije toekomst

Onze beperkte staf van medewerkers gaat nu wel even in een welverdiende vakantie. De resultaten van de bevraging worden daarom pas verwerkt in het najaar. Ook andere vragen, opmerkingen, ... zullen deze even wat langer blijven liggen, maar worden zeker nog opgenomen en beantwoord.

In augustus komt de jury nog op bezoek om onze kandidatuur niet alleen in plannen maar ook op het terrein concreet te beleven. Een datum van beslissing van jury en Vlaamse overheid hebben we nog niet gekregen, maar we hopen dit in de loop van september te vernemen.

Nog concreet over vragen bij de contour

Zit jouw perceel geheel of gedeeltelijk in de contour, en je hebt hier vragen over.

Laat ons dit weten via mail en dan gebeurt het volgende:

Er zijn verschillende criteria gebruikt om de contour van ons kandidaat Nationaal Park Scheldevallei af te bakenen. Dus de eerste stap is dat we horen bij het studiebureau o.b.v. welk criterium de eigendoom er in zit. Hier kan altijd een fout gebeurd zijn. Indien dat zo is geven we een formele bevestiging dat de contour wordt aangepast.

Indien het toch onder een van de criteria valt, willen we sowieso al aanstippen dat de opname op zich geen rechtsgevolgen heeft. Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt hierdoor niet. Ook belangrijk om weten is dat het op dit moment ook nog maar een kandidaatstelling. Indien we door de jury en Vlaams overheid worden geselecteerd (beslissing normaal in het najaar). Dan wordt er een vzw Nationaal Park in 2024 opgericht. In de periode tussen die beslissing en de uiteindelijke oprichting liggen dus nog enkele maanden. In die periode willen we zeker het gesprek aangaan met jou als eigenaar.


Zit jouw perceel er niet in maar wens je dit wel.

Ook die vraag hebben we al gekregen. Geef dit dan ook zeker door en we nemen later nog contact op.