Kasteel van Wissekerke: van nationale geschiedenis tot internationale uitstraling

Ingrijpende verbouwingswerken gaan van start

Het Kasteel van Wissekerke in Bazel wordt uitgebouwd als een van de toegangspoorten van Rivierpark Scheldevallei. Het kasteel en vooral haar bewoners speelden een belangrijke rol in onze nationale geschiedenis. Een breed plan om het kasteel en omgeving internationale uitstraling te geven werd enkele jaren geleden opgemaakt. Begin november starten hiervoor ingrijpende verbouwingswerken in het kasteel zelf.

Kasteel Kruibeke c Toerisme Vlaanderen

De kastelen aan de Schelde

Tussen het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen ontpopt een netwerk van kastelen zich als nieuwe toeristische topper in de Scheldevallei. Onder impuls van het hefboomproject 'Van Steen tot Steen langs de Schelde' van Toerisme Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme worden het kasteel van Laarne, kasteel Marnix de Sainte Aldegonde, kasteel d’Ursel, het kasteel van Wissekerke en de historische binnenstad van Dendermonde als toegangspoort uitgebouwd. Eind 2022 zal er op elke locatie een gloednieuw onthaal zijn met o.a. interessante rondleidingen in een uniek historisch kader. “Al deze ontwikkelingen kaderen binnen het bredere project Rivierpark Scheldevallei, dat als doel heeft getijdegebonden natuur in de Scheldevallei van Antwerpen tot Gent te verbinden. We hebben met het rivierpark recent onze kandidatuur ingediend om door te groeien tot een Nationaal Park. Ook dat zal internationaal een extra troef betekenen voor Kruibeke en het kasteel in Bazel”, vertelt Tom Wezenbeek coördinator van het rivierpark.

Kasteel wissekerke 2 c Toerisme Vlaanderen

Pracht van een kasteel met hoog historisch belang

Het prachtige kasteel van Wissekerke is een van de eerste neogotische kastelen in ons land. De oudste en belangrijkste delen van het domein zijn het imposante poortgebouw, de oude duiventoren en de elegante hangbrug over de parkvijver. Ze zijn sinds 1981 beschermd als monument. De oudste delen van het kasteel zelf zijn de gewelfde kelder uit de 15de eeuw en de toren uit de 16de eeuw.

Maar het historisch belang vloeit ook voort uit zijn bewoners: de Familie Vilain XIIII. Eind 18de en begin 19de eeuw komt Vlaanderen achtereenvolgens onder Oostenrijks, Frans, Nederlands en tot slot Belgisch bewind. De familie Vilain XIIII slaagt er telkens weer in toe te treden tot de intieme kring van de nieuwe machthebber. Zo werd Philippe Vilain XIIII in 1808 door keizer Napoleon benoemd tot burgemeester en in 1811 verheven tot graaf van het Empire. Kristoffel Raes, coördinator van het kastelenproject: “Voor de bezoekers van het kasteel zullen we het verhaal van Sophie Louise Zoë de Feltz, de vrouw van de graaf, gebruiken. Zij was hofdame van keizerin Marie-Louise (echtgenote van Napoleon) en van koningin Louise-Marie (echtgenote van Leopold I). Ze frequenteerde ook nog in de intieme kring van de Nederlandse koning Willem I. Haar dagboeken en correspondentie leveren een schat aan informatie. Die woelige politieke periode gebracht via een persoonlijke invalshoek zal het super boeiend maken voor jong en oud.”

Toegangsweg Wissekerke

Werken in en rond het kasteel

De grootste werken gebeuren in een eerste fase in het kasteel zelf. Die werken zijn ingrijpend vanwege ernstige stabiliteitsproblemen in een aantal ruimten. Het kasteel is daarom ondertussen afgesloten voor het publiek. Maar ook de toegangswegen en de parkingcapaciteit worden nog verbeterd. De Koebrug wordt aangepakt. De Ezelsbrug zal dan weer vervangen en verlegd worden.

In het kasteel komt dus het belevingsparcours met Zoë de Feltz als gastvrouw voor de bezoekers. Maar het plan is dit ook buiten door te trekken. Het park en de gebouwen en elementen rond het kasteel vormen ook allemaal haltes met een boeiend verhaal. In het park komen doe-elementen voor kinderen, verbonden met het kasteelverhaal. “En het blijft ook een plek voor en van de Kruibekenaars zelf. Zo zullen bijvoorbeeld de kelder en vestibule na de verbouwing beschikbaar zijn voor kleinschalige evenementen en trouwers. Dat was een terechte voorwaarde van de gemeente Kruibeke, eigenaar van het kasteel en belangrijke partner van heel het project”, aldus nog Kristoffel Raes.

Foto' 1 en 2 (c) Toerisme Vlaanderen - Foto 3 (c) Bart Mels