Klimaatwandelingen – Samen met de natuur keren we het tij!

De overstromingen van afgelopen zomer hebben ons allemaal doen nadenken over de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Vraag jij je als inwoner of bezoeker van de Scheldevallei af wat dit betekent voor de Schelde, die daar als getijdenrivier extra gevoelig voor is? Of ken je het gebied en ben je nieuwsgierig naar de evolutie ervan? Ga mee op stap met een gediplomeerd klimaatgids in enkele overstromingsgebieden in Rivierpark Scheldevallei en kom er alles over te weten. Life Sparc heeft verschillende wandelingen op het programma staan de komende weken. Deelnemen is steeds gratis. Er wordt wel gevraagd vooraf in te schrijven.

Wal zwijn copyright geert de rycke 1 2

Groot Schoor in Hamme

Dit deel van het natuurgebied Wal-Zwijn werd recent ontpolderd. Vroeger bestond Wal-Zwijn grotendeels uit populierenbossen, akkers en reeds bestaande schorren. Door eb en vloed toe te laten in het gebied, herstellen we de getijdennatuur en vergroten we de veerkracht van de natuur tegen de klimaatverandering. Bij extreem hoge waterstanden zal het Scheldewater opvangen en zo als gecontroleerd overstromingsgebied de regio behoeden voor natte voeten. We maken plaats voor slikken en schorren met riet en wilgen: natuur die kenmerkend is voor de Scheldevallei.

  • Zondag 21 november 2021 - 10.00 tot 12.00 uur
  • De wandeling start aan de werfkeet, op 100m van het veer Baasrode-Moerzeke (kant Moerzeke)

(c) foto Geert De Rycke

De Bunt

De Bunt in Hamme

Waar Schelde en Durme samenvloeien ligt De Bunt. Hier wordt een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij aangelegd dat een paar keer per jaar - enkel wanneer het nodig is - onder water komt te staan om water op te vangen bij stormtij. De rest van het jaar is het een paradijs voor wandelaars, joggers en fietsers met zowel dijkpaden als een bos, een speelbos en typische riviernatuur met slikken en schorren die watervogels aantrekken.

  • Zaterdag 4 december 2021 - 14.30 tot 17.00 uur
  • De wandeling start aan het infopunt Durmevallei, Driegoten 87, 9220 Hamme
Kleinbroek

Groot en Klein Broek in Waasmunster en Temse

Groot Broek was ooit moerasgebied. We geven het nu terug aan de rivier zodat die meer ruimte krijgt. Het doel? De Durmevallei beter beveiligen tegen overstromingen en weerbaarder maken tegen de klimaatverandering. Talrijke soorten, zoals de bever, de blauwborst en de ijsvogel zullen zich thuis voelen in deze natte wildernis.

Stroomopwaarts van Groot Broek ligt Klein Broek. Dit voormalig moerasgebied wordt ontpolderd. Binnen enkele jaren zal tweemaal per dag Durmewater in en uit het gebied stromen. Slikken, schorren, rietvelden en wilgenvloedbossen: het landschap van Klein Broek zal grondig veranderen. Klein Broek zal als natuurlijke klimaatbuffer de gevolgen van de klimaatverandering beperken. Bovendien zullen heel wat watervogels hun weg vinden naar dit gedroomde leefgebied.

  • Zondag 5 december 2021 - 10.00 tot 12.00 uur
  • De wandeling start aan de parking van De Koolputten (Koolputten 2, 9250 Waasmunster)
Vlassenbroek

Vlassenbroek in Dendermonde.

Hier wordt momenteel gewerkt aan de uitwateringsconstructie van het zuidelijk deel van het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG). We laten de Schelde er opnieuw binnenstromen, op het ritme van eb en vloed. Zo ontstaat een waardevol natuurgebied van zoetwaterslikken en -schorren: een bijzonder landschap, ideaal voor water- en rietvogels waar rietvelden en wilgenvloedbossen welig tieren en spindotterbloemen prachtig bloeien. De gids vertelt je over hoe Vlassenbroek overtollig water zal opvangen bij noodweer en hoe de instroom van het dagelijkse getij getijdennatuur creëert.

  • Zondag 12 december 2021 - 9.30 tot 12.00 uur
  • De wandeling start aan de kerk van Vlassenbroek (Vlassenbroek 93, 9200 Dendermonde)

Sigmaplan en LIFE Sparc

Met het Sigmaplan werkt Vlaanderen aan een klimaatbuffer tegen de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Europa draagt met LIFE Sparc (Space for Adapting the River Scheldt to Climate Change) bij aan het Sigmaplan door acht Sigmagebieden in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen verder te helpen ontwikkelen en te wapenen tegen de klimaatverandering.