Pexels todd trapani 1382102

Nieuw festival STROOM organiseert debat over landbouw en korte keten als alternatief.

Rivierpark Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM, een nieuwe festival dat je op een ontdekkingstocht vol muziek en kunst langs de mooiste natuur in de Scheldevallei brengt. Daarnaast worden er ook enkele interessante discours georganiseerd rond brandend actuele thema’s. Zo trekt STROOM op op woensdag 29 juni naar Destelbergen voor een debat over landbouw en korte keten als alternatief.

Landbouw staat in Vlaanderen onder druk. Heel veel van onze voeding heeft een lange weg afgelegd voordat het in de supermarkt of op tafel terechtkomt. Het komt vanuit alle hoeken van de wereld. Lage (loon)kosten, minder strenge regels, … maken het voor onze lokale landbouwers heel moeilijk concurreren. Maar de situatie in Rusland en Oekraïne heeft aangetoond aan hoe groot de impact kan zijn, wanneer aan het begin van die lange keten iets verandert. Grondstoffen en ook alle afgeleide producten worden schaarser en duurder. Iets wat we allemaal voelen.

Pexels chokniti khongchum 2280569

Landbouwers verwijzen naar deze woelige tijden om de noodzaak van landbouw in eigen streek aan te tonen. Tegelijk loopt momenteel het hele stikstofdebat met veel boerenprotest tot gevolg zowel in Nederland als Vlaanderen. De sector vreest voor zijn toekomst. Maar ook de natuur staat onder druk. De achteruitgang van de biodiversiteit is naast klimaat een van de grote problemen van onze moderne samenleving. Ze zijn ook met elkaar verbonden: hoe diverser de natuur is, hoe robuuster en meer bestand ze is tegen ernstige problemen zoals klimaatverandering.

“Gevoelige thema’s maar brandend actueel en we willen dit met STROOM dan ook niet uit de weg gaan. Het hele festival zet natuur en klimaat in de kijker. Daarom hebben we enkele experten rond dit thema uitgenodigd. Ze gaan in gesprek over traditionele landbouw, korte keten en de impact van de wankelende graanmarkt op de situatie in ons land. Sowieso inhoudelijk een boeiende avond”, aldus Marjoke Lanckriet van mede-initiatiefnemer Regionaal Landschap Schelde-Durme.

  • Experten: Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO, Jan Willem Van der Schans, expert ultra-korte keten
  • Moderator: Ann Detelder, Manager Steunpunt Korte Keten
  • Dit discours gaat door in zaal Plataan in het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen - Adres: Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

foto (c) Yves Adams - Vilda