Pitkamperen Notelaer c Visit Flanders

Logeren in De Notelaer …

Vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid wordt een erfgoedpremie gegeven van 208.131,57 euro voor de restauratie van het paviljoen De Notelaer in Hingene. Het uiteindelijke doel is om De Notelaer gedeeltelijk te herbestemmen tot unieke logies met zicht op de Schelde.

Notelaer1

Paviljoen aan de Schelde

Langs de scheldedijk in Hingene bots je op een markant gebouwtje: De Notelaer. Het paviljoen werd eind achttiende eeuw opgetrokken in neoclassicistische stijl in opdracht van hertog Wolfgang-Willem d’Ursel en zijn vrouw Flore d’Arenberg. De adellijke familie nodigde er gasten uit voor de jacht en bijhorende feesten met uitzicht op de Schelde. Het zomerpaviljoen hoorde toen bij het kasteel d’Ursel. Via de Notelaersdreef zijn het kasteelpark en het paviljoen nog steeds op een prachtige manier verbonden.

Het paviljoen werd in 1968 beschermd als monument en in 1984 kwam het in handen van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 2017 beheert Stichting Kempens Landschap het paviljoen De Notelaer en zijn omgeving in erfpacht van Toerisme Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Het exterieur van het paviljoen werd recent volledig gerestaureerd door de vorige beheerder Herita vzw. Ook op het omliggend park rondom werden al heel wat werken uitgevoerd om het bouwkundig en landschappelijk erfgoed als één geheel te beheren. Zo werd in 2019 de toegangsweg naar het domein gerestaureerd.

Notelaer2

Slapen in het paviljoen

Nu is het interieur en een deel van het buitenschrijnwerk aan de beurt om zo de artistieke waarde te behouden. De herwaardering van dit prachtige domein biedt heel wat mogelijkheden: een nieuw na te streven concept zal invulling geven aan de beleving van het water en het erfgoed. Hierbij wordt ook in unieke logies voorzien in het paviljoen.

Op die logies (voor maximaal zes personen) is het nog even wachten. Maar deze zomer kan je wel weer in de bomen pitten op het domein van De Notelaer. De ondertussen befaamde boompitten van de Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar zullen opnieuw prijken aan de imposante hoogstammen. Een nachtje kamperen op 3 m hoogte … Hoe leuk moet dat niet zijn?!