Natuurgebied Kleiputten Terhagen erkend als natuurreservaat!

6 jaar na de aankoop door Natuurpunt Rupelstreek werd het natuurgebied Kleiputten Terhagen officieel erkend als natuurreservaat. Niet enkel het natuurgebied langs de Nieuwstraat, maar ook het Stuyvenbergbos langsheen de Hollebeekstraat werd mee erkend. Een natuurreservaat is de hoogst mogelijke bescherming in Vlaanderen die een natuurgebied kan genieten. De aanwezige fauna en flora zijn er veilig, nu en in de verre toekomst.

Kleiputten Terhagen 03 NBP

Voorafgaand aan de erkenning werd er een natuurbeheerplan opgesteld, wat een overzicht geeft van de huidige natuurwaarden en de toekomstige natuurstreefbeelden. Soms zijn die identiek aan de huidige toestand, zoals het moerasbos in het zuiden, voor andere zones is er een omvorming voorzien naar andere natuurtypes met een hogere biodiversiteit.

In het zuiden wordt er volop ingezet op het verder volwassen worden van de vochtige habitatbossen. Voor de vijvers wordt er een omvorming vooropgesteld naar meer vegetatierijke plassen en moerasvegetaties. De steile oeverwanden van de voormalige kleigroeves zijn hier nog een handicap die verdere natuurlijke ontwikkeling naar een hogere biodiversiteit in de weg staat. Rondom de grootste plassen en in het noorden is er ruigte en pioniersvegetatie voorzien. Deze habitat is erop gericht om enkele zeldzame Europees bedreigde soorten die nog in het gebied voorkomen zoals rugstreeppad, kamsalamander en oeverzwaluw een veilige thuis te bieden. Centraal in het gebied zijn er ook enkele soortenrijke graslanden voorzien waar zeldzame planten zoals orchideeën goed kunnen gedijen. In het Stuyvenbergbos wordt er een geleidelijk omvormingsbeheer voorzien van de huidige naaldbomenplantage met Corsicaanse dennen naar een eiken-beukenbos.

Kleiputten Terhagen 01

Natuurpunt als eigenaar engageert zich maximaal om de natuurstreefbeelden zoals bepaald in het beheerplan na te streven. Voor sommige natuurtypes vergt dit weinig inspanning, zoals voor het natte moerasbos. Voor andere natuurtypes daarentegen, zoals de pioniersvegetaties in het noorden, zal er een intensief beheer nodig zijn om de verbossing tegen te gaan. Hier zullen de vrijwilligers en de professionele ploeg van Natuurpunt hun handen mee vol hebben in de toekomst. Er worden subsidies voorzien om de natuurstreefbeelden hetzij in stand te houden of om te vormen. Dit wordt opgevolgd door het Agentschap Natuur en Bos.

Het noordelijke deel langsheen het wandelpad werd het afgelopen jaar alvast een stuk aantrekkelijker voor de doelsoorten. Er werd enorm veel industrieel afval verwijderd, bestaande waterpartijen werden optimaler ingericht en er werden zelfs volledig nieuwe poelen gegraven. Een concreet voorbeeld daarvan is de gracht in het westen langsheen het wandelpad. Die werd verbreed en de oeverwanden werden afgeschuind. Amper enkele weken na de werken stond deze al terug vol met water. Ongetwijfeld zullen deze zones zeer snel gekoloniseerd worden door de uitbundige natuur.

Deze erkenning zou onmogelijk geweest zijn zonder de onbaatzuchtige inzet van de vele tientallen vrijwilligers die zich al die jaren hebben ingezet in het natuurgebied Kleiputten Terhagen.

Foto: Gracht in het westen heringericht voor amfibieën (c) Dirk Meersman


BRON: Rupel.blad januari 2023 van Natuurpunt Rupelstreek