221130 Plantactie STROOMBOS 01 c Frederik Declercq

Nieuwe bosjes in Nieuwdonk

De provincie zorgt dit plantseizoen voor 20 ha extra bos op de eigen provinciale terreinen. Naast het bos in Nieuwdonk komt er de komende weken ook bos bij in Heynsdaele in Ronse, Het Leen in Eeklo en Puyenbroeck in Wachtebeke.

In Nieuwdonk gaat het om een aanplant op drie percelen voormalig akkerland ten zuiden van het provinciaal recreatiedomein Nieuwdonk. De nieuwe bosjes, samen circa 2,1 ha groot, vormen belangrijke stapstenen in de natuurverbinding tussen Nieuwdonk en de Kalkense Meersen.

Voor de aanplant wordt gekozen voor een mix van inheemse, standplaatsgeschikte soorten (boomvormers en struiken) zoals Zwarte els, Vogelkers, Rode kornoelje, Eenstijlige meidoorn, Wintereik, Hazelaar, Spork, … In totaal krijgen zo'n 4 455 bosplanten een plaatsje. Op het laagst gelegen perceel wordt er in het zuiden een zone niet beplant. Dit is de ideale locatie voor een bijkomende amfibieënpoel. De realisatie van deze poel staat volgend jaar op de planning.

Voor de aanplant kon de Provincie rekenen op de helpende handen van 39 leerlingen uit het 4de tot 6de leerjaar van Basisschool De Kleine Schuit uit Uitbergen. Ook voor de komende plantacties op de andere provinciale gronden komen telkens buurtbewoners of leerlingen meehelpen.

(foto plantactie STROOMbos vorig jaar in Nieuwdonk)

"Met 5,5% bosoppervlakte is Oost-Vlaanderen een bosarme regio – voor heel Vlaanderen samen bedraagt de bosindex bijna het dubbele. De Oost-Vlaamse bosindex moet fors omhoog, en de Provincie doet samen met verschillende partners de broodnodige inspanningen om het percentage op te krikken. Elke hectare telt! "

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur