Wichelen Scheldepromenade c Wichelen web

Nieuwe Scheldepromenade in Wichelen

De Scheldevalleidorpen- en gemeenten keerden zich lang weg van de vroeger vervuilde rivieren. Momenteel investeren veel gemeenten in de herwaardering van deze dorpskernen waarbij het dorpsleven zich terug naar de rivieren keert. In ons masterplan uitten we de ambitie om als Nationaal Park de gemeenten mee te ondersteunen om hierbij erfgoedwaarden te borgen en slimme herbestemmingen te onderzoeken met betrokkenheid van de bewoners.

Niet alleen landelijke dorpen maar uiteraard ook de steden, die hun oorsprong kennen langs de Scheldeoevers (dan wel de samenvloeiing met andere rivieren) hebben dergelijke evolutie gekend. Zowel in de binnenstad van Gent, de Scheldekaaien op rechteroever en de Scheldeboorden op Linkeroever in Antwerpen als in Dendermonde zijn herwaarderingsplannen voor de waterfronten in plan- of uitvoeringsfase.

In Wichelen werd voorbije weekend de nieuwe Scheldepromenade officieel geopend. Samen met de Vlaamse Waterweg heeft de gemeente meer dan twee jaar lang gewerkt aan het project. Een grote reuzenstoet én een spectaculaire vuurshow deden het nieuwe plein meteen vollopen. De burgemeester spreekt met trots over "Hét dorp aan de Schelde".