Nieuwe toekomst voor De Casteleyn

De Casteleyn is een dienstgebouw van kasteel d’Ursel in Hingene, gelegen in de Wolfgang d’Urselstraat tussen de pastorij en de hoofdpoort van het domein. Het werd gebouwd in 1804 en deed dienst als koetshuis. Vanaf 1906 werd het de portierswoning. Na de verkoop van het kasteel in 1973 vonden verschillende culturele en historische verenigingen er onderdak, samen met de groendienst van de gemeente Bornem.

Bornem hingene wdursel 005 1093

"Intussen waren het kasteel en het park eigendom geworden van de provincie Antwerpen", zegt gedeputeerde Mireille Colson. "We hebben de oude glorie liefdevol in ere hersteld en er nieuw leven gebracht. Voor het eerst sinds vele jaren waren er opnieuw hoveniers die dagelijks op het domein aan de slag gingen. Alleen waren alle bijgebouwen die vroeger werden gebruikt als uitvalsbasis voor het parkonderhoud gesloopt of herbestemd voor een andere functie. Het provinciebestuur was vragende partij om De Casteleyn te verwerven en het gemeentebestuur ging akkoord."

"Hoewel De Casteleyn structureel in goede staat is, zijn er enkele renovatie- en onderhoudswerken nodig", zegt directeur Koen De Vlieger. "Het dak zal worden geïsoleerd en voorzien van een onderdak. We pakken enkele scheuren in de gevels aan, verwijderen de oude klimop en schilderen de buitenkant opnieuw wit. De versleten poorten worden vervangen door nieuwe naar het voorbeeld van de poorten uit 1804. De voormalige magazijnen van de groendienst hebben een opknapbeurt nodig, vooral dan de plafonds en de muren. Na de werken zal het linkerdeel van de benedenverdieping worden gebruikt als kantoor, kleedkamer en sanitair voor het parkteam en de jobstudenten die het ’s zomers komen versterken. Het rechterdeel blijft een werkhuis, waar plaats is voor het stockeren van het onderhoudsmateriaal dat we op dagelijkse basis gebruiken, zoals de zitmaaier, grasmachines, bosmaaiers, kettingzagen, bladblazers, haagscharen, kruiwagens, handgereedschap en klein werkmateriaal. Ook de eerste verdieping wordt een stockageruimte, vooral dan voor materialen voor tentoonstellingen en evenementen. Momenteel huren we externe stockageruimte en zijn er ook heel wat kamers in het kasteel tot de nok gevuld. Zo krijgt De Casteleyn na koetshuis, conciërgewoning en artistiek-historisch centrum binnenkort weer een nieuwe functie: die van uitvalsbasis voor het onderhoud van het park en steunpilaar voor de werking van het kasteel."


Meer informatie over de geschiedenis van De Casteleyn en de vroegere gebruikers vind je in het artikel uit het Kasteel d’Ursel Magazine. Hieronder te downloaden