Antwerpen Het Steen c Kris Vandevorst

Het Steen in Antwerpen wint de Onroerenderfgoedprijs 2022

Matthias Diependaele, Vlaams minister van onroerend erfgoed, kent de Onroerenderfgoedprijs 2022 toe aan Het Steen in Antwerpen. Met de Onroerenderfgoedprijs worden initiatiefnemers van onroerenderfgoedprojecten in de bloemetjes gezet. Zowel bouwkundige, landschappelijke als archeologische projecten komen in aanmerking. De 7de editie van de prijs stond in het teken van publiek toegankelijk erfgoed. Uit de 38 kandidaten nomineerde de externe jury 3 laureaten: Het Steen in Antwerpen, de Sint-Odulphuskerk in Borgloon en de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen. Deze projecten blinken allen uit in de manier waarop ze een nieuw elan geven aan het onroerend erfgoed en het zo teruggeven aan de gemeenschap.

Antwerpen Het Steen c Kris Vandevorst 3

Gebouwd in het begin van de 13de eeuw domineert de burcht al eeuwenlang de oevers van de Schelde. Van de 14de tot de 19de eeuw was het een gevangenis. In de vorige eeuw was het in gebruik als museum. In 2008 gingen de poorten van de burcht voor een tijdje dicht. Vandaag is Het Steen herrezen als het toeristisch onthaalcentrum van de stad, waar bewoners én bezoekers terechtkunnen voor informatie, boekingen, tentoonstellingen en een belevingsparcours.

Om dat te kunnen bereiken, onderging Het Steen de afgelopen jaren een totaalrestauratie, in goede banen geleid door noAarchitecten. In het historische deel werd het monument in ere hersteld. Daaraan kwam een nieuwbouw, die op verschillende manieren de link maakt met het oorspronkelijke deel en de stad. Goed geplaatste doorkijken bieden er een prachtig uitzicht over de oude stad. De strakke volumeopbouw van de nieuwbouw is nooit dominant. De kleurkeuze van de baksteen is geïnspireerd op de zandsteen en Doornikse hardsteen waarmee het monument is gebouwd. Dit zorgt voor een visuele continuïteit op de site.

Oud en nieuw gaan hier op stijlvolle wijze hand in hand, zonder elkaar in de weg te staan. Dat maakt van het getransformeerde Steen een verdiende winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2022.

(c) foto's Kris Vandevorst - Onroerend Erfgoed