Dag van de Stilte: Ontdek het stiltegebied in Bornem

Dag van de Stilte is een jaarlijkse campagne die de waarde van vertragen en verstillen onder de aandacht brengt. Op zondag 31 oktober 2021 gaat in heel Europa de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen. Een ideale gelegenheid om het stiltegebied in Bornem in ons Rivierpark Scheldevallei te ontdekken.

Huveneersheuvel 2

Slechts tien stiltegebieden in Vlaanderen

Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Stilte betekent hier niet de totale afwezigheid van geluid maar wel een aangenaam geheel van geluiden. Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit. Het is een aaneengesloten gebied van enkele km² groot dat een landelijk karakter heeft. Natuurlijke geluiden, afkomstig van zowel fauna als flora overheersen. Ook geluiden afkomstig van bewoners, bezoekers, landbouw, natuur- of bosbeheer, maken deel uit van het geluidsklimaat in een landelijk stiltegebied. Het aantal mechanische geluiden zoals van verkeer of bedrijvigheid zijn er beperkt.

Om de polders van Bornem te laten erkennen als Stiltegebied, sloegen Regionaal Landschap Schelde-Durme, de gemeente Bornem en het lokale stilteplatform in 2010 de handen in elkaar. Met succes! In Hingene, Weert en Wintam ligt een gebied van 14 km² waar natuurlijke geluiden overheersen, met een geluidsniveau van maximaal 35 à 40 decibel. Je kan er heerlijk ontspannende stiltewandelingen maken en dijken, wielen, slikken, schorren en broekbossen bewonderen.

Naast het stiltegebied in Bornem verkregen slechts 9 andere gebieden het kwaliteitslabel 'Stiltegebied'.

Notelaardreef hingene

Twee wandelingen in het Stiltegebied Bornem

Laat je onderdompelen in deze stille oase, schakel je gsm uit, en laat je zintuigen intens werken. Volg het stiltepad, alleen of met je lief, neem je kinderen mee, maar vermijd grote groepen. Hou af en toe stil om bewust naar de natuurlijke geluiden te luisteren, of zoek onderweg een stille plek om tegen een boom een tijdje gewoon stil te zitten. Een stiltegebied is er voor de mensen om op de meest ideale manier te ontspannen. Of zoek een plaatsje om eens rustig neer te liggen: relaxatie in het kwadraat.

Een stiltepad geeft zich nog meer bloot tijdens de zonsopkomst, zonsondergang, of zelfs ’s nachts. Je zal deze wandelingen op een volledig nieuwe manier ervaren. Je hoort andere geluiden, en zeker minder storende geluiden, waardoor de focus nog meer op stilte en rust komt te liggen. Let op de vogels, ze kondigen de dag aan, hebben andere roepen en melodietjes.

Of maak kennis met onze nachtdieren: vleermuizen, uilen, of zelfs een nachtegaal…

STILTEPAD HINGENE // 6 KM

Vertrek aan de hoofdingang van kasteeldomein d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9 in Bornem. Er is vlakbij een parking voorzien. Je kan het domein naar eigen believen doorkruisen om knooppunt 12 te bereiken (linkerkant domein), de start van het stiltepad. Ook een bezoek aan het kasteel zelf is mogelijk: www.kasteeldursel.be

STILTEPAD WEERT // 8,4 KM

Vertrek aan de kerk van Branst (kruispunt Luipegem/ Branststedreef).