Slikken en schorren: de mangroves langs de Schelde

In en rond de Schelde kan je terecht voor een bijzonder stukje natuur dat je nergens anders in ons land aantreft. En zelfs op de rest van het Europese continent is de zoetwatergetijdennatuur met haar slikken en schorren – de ‘mangrove van Europa’ – best zeldzaam. Maar waar heeft ze die bijnaam eigenlijk aan verdiend? Onze Natuur wijdde er een heel artikel aan. Voor ons nogmaals een bevestiging dat onze ambitie voor een erkenning als Nationaal Park heel terecht is.

Mangrove groot schoor Onze Natuur

De anatomie van een getijdengebied

Getijdengebieden met zout of brak water zijn in België geen uitzonderlijk fenomeen – denk maar aan het Zwin of het Verdronken Land van Saeftinghe – maar een getijdengebied met zoet water is dat wel. In ons land vind je dit type landschap alleen nog in de Vlassenbroekse Schorren, in de Schorren van Durme en in Groot Schoor in Hamme, de vroegere Scheldepolder waar de rivier sinds 2021 vrij spel krijgt na het ‘bressen’ van de Scheldedijk. Zelfs binnen Europa is een zoetwatergetijdengebied een zeldzaamheid. ...

Met het Europese project LIFE Sparc worden acht gebieden van het Sigmaplan sneller ontwikkeld als klimaatbuffer. De Schelde krijgt meer ruimte en kostbare getijdennatuur wordt hersteld. Het project legt in een filmpje helder uit hoe slikken en schorren ontstaan.