Vilda 70971 Weijmeerbroek Yves Adams 1900 px 60026

STROOM er enkele dagen opuit!

De Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM, een nieuw festival rond natuur en duurzaamheid. Naast het rijkelijk gevulde programma maken de topnatuur, lieflijke dorpen en statige Kastelen van de Schelde het meer dan de moeite om van het festival een heuse meerdaagse met overnachting te maken. Ter inspiratie hebben we enkele originele meerdaagse uitstappen samengesteld waarbij je als bezoeker zowel het festival in al zijn facetten als de prachtige Scheldevallei en haar bijzondere parels kan ontdekken. Aangevuld met vele extra tips kan je er zonder moeite een persoonlijke en gevarieerde trip van maken.

Van boer tot picknick

Niet enkel hoogwaardige natuur is waardevolle open ruimte. Landbouwers zijn al eeuwen belangrijke landschapsbouwers. Zij bepalen dan ook mee de eigenheid van onze Scheldevallei. Heb je zin in een gevarieerd programma van cultuur, debat en ontspanning overgoten met een landelijk sausje, dan hebben we een ideale driedaagse voor je uitgestippeld.

foto © Yves Adams - Vilda

Vilda 63358 Tractor Yves Adams 1240 px 60027

Graantekort, geen brood meer op ons bord?

Op woensdag 29 juni ben je in Destelbergen welkom op het discours 'Graantekort, geen brood meer op ons bord?'. Onze voeding heeft dikwijls een lange weg afgelegd voordat het in de supermarkt of op tafel terechtkomt. De situatie in Rusland en Oekraïne toont aan hoe groot de impact kan zijn wanneer aan het begin van die lange keten iets verandert. Grondstoffen en ook alle afgeleide producten worden schaarser en duurder. Kan korte keten hierop een antwoord bieden? Of is het verhaal meer genuanceerd? Experten gaan in gesprek over traditionele landbouw, korte keten en de impact van de wankelende graanmarkt op de situatie in ons land.

De ideale start: je zal inhoudelijk geprikkeld worden, en vermoedelijk zelf een mening vormen. Maar houdt die stand bij de volgende uitstappen?

foto © Yves Adams - Vilda

Berloumi

Ontdek zelf de korte keten

Landbouwers zijn landschapsbouwers. Dag in dag uit geven ze het beste van zichzelf voor hun groenten, fruit, vlees, zuivelproducten en zoveel meer. Zowel Rivierpark Scheldevallei als Regionaal Landschap Schelde-Durme zetten zich actief in voor de promotie van de korte keten met o.a. een website en verschillende brochures. Op 30 juni neemt STROOM een dagje pauze. Ideaal moment om een bezoekje te brengen aan enkele van die korteketenproducenten! Je kan de uitgestippelde fietstocht Verrukkelijk Lokaal doorheen Kalkense Meersen Donkmeer doen. Deze 60 km lange route brengt je langs heel wat producenten in Wichelen, Wetteren, Laarne en Berlare. Je vindt de fietstocht terug in onze brochure Verrukkelijk Lokaal. De brochure geeft je een overzicht van alle producenten. Dus je kan ook altijd zelf een eigen fietsroute samenstellen. We lichten alvast enkele leuke adresjes uit. Bij De Zuivelarij ontdek je het topproduct Berloumi, Belgische grillkaas van het type Halloumi. Wijngoed Fortune brengt met een variatie aan witte, rosé en rode wijnen op basis van Pinot Blanc, Gris en Noir evenals Chardonnay de zomer in je wijnglas! Ontdek het wijnverhaal, dat startte in 2015 in Kalken met de aanleg van een eerste wijngaard. Op het melkveebedrijf Van der Meersch in Wichelen kan je terecht voor zelfgemaakt hoeve-ijs en ijstaarten of voor een bezoekje met de kinderen aan de koeien en kalfjes.

foto Berloumi © De Zuivelarij

Kasteel d Ursel zijzicht zon c Joris Ceuppens

Vivaldi en de Vier Elementen

Terug naar STROOM! Op vrijdag 1 juli heb je keuze uit 2 programma’s aan het kasteel d’Ursel in Hingene. Bij het namiddagconcert brengen dirigent Franck-Emmanuel Comte en de musici van Le Concert de l’Hostel Dieu opzwepende liederen, instrumentale variaties en dansen uit Frankrijk, Spanje, Italië en Latijns-Amerika. En de internationaal gevierde Canadese sopraan Heather Newhouse trakteert ons op vocaal vuurwerk in een aantal aria’s van Vivaldi.

Na het concert is er in de tuinen van het kasteel Le Goûter sur l'herbe, een vieruurtje met heerlijk lokale zoetigheden! Waarmee we letterlijk de verbinding maken met onze rode draad de korte keten.

Beethoven met Bubbels

’s Avonds maakt STROOM een artistieke verbinding met het landelijke leven. Ludwig van Beethoven hield van de natuur en verbleef graag langere tijd op het platteland om er te werken en inspiratie op te doen. Geen mooiere ode aan die natuur en het landleven dan zijn prachtige Zesde symfonie, beter bekend onder haar bijnaam Pastorale. Het werk zit vol prachtige natuurschilderingen. Zeven solisten brengen de kabbelende beekjes, de nachtegaal, de koekoek en de kwartel, de volkse dansen van de boeren en de razende storm tot leven in de prachtige en kleurrijke pocket size bewerking van de Engelsman William Watts.

foto kasteel d'Ursel © Joris Ceuppens

Nog zoveel meer te doen!

Bovenop al deze ‘landelijke' activiteiten kunnen we je in de Scheldevallei nog heel wat leuke uitstapjes tippen:

  • De Kastelen van de Schelde getuigen van een groots verleden en een bijzondere toekomst. De voorbije jaren werd er hard gewerkt aan extra toeristische beleving in dit netwerk van kastelen. In Hingene vind je het kasteel d’Ursel waar je op dit moment elke zondag de tentoonstelling PRINT&PAINT, 350 jaar bloemen op katoen kan bezoeken. Ook het kasteelpark met escape game of de stiltewandelingen zijn meer dan de moeite. Bij de Schelde aan het jaagpad vind je Paviljoen De Notelaer. Nog in Bornem wordt volop gewerkt aan de uitbating van kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde met een belevingscentrum in de oude paardenstallen, de restauratie van de oude eendenkooi en de heraanleg van de Kasteeldreef en Kasteelstraat als aantrekkelijke verbinding tussen dorp en kasteel. Recent werd ook de Abdij van Bornem gerenoveerd en geopend als een toonaangevend en bruisend centrum waarin geschiedenis, cultuur en natuurrecreatie met elkaar in dialoog treden. In het weekend van 2 en 3 juli kan je aansluiten bij de gegidste groepsbezoeken van de abdij en het museum.

    De eerste twee dagen gidsen we je rond in de streek van Kalkense Meersen Donkmeer. Daar vind je het Kasteel van Laarne, ook een van de Kastelen van de Schelde. Het is een van de mooiste en best bewaarde waterburchten van het land. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de Europees vermaarde zilvercollectie van Claude D’Allemagne zorgen voor een onvergetelijk bezoek. Met de gloednieuwe movieguide HEKSEN! verken je het kasteel van onder tot boven.
  • Heb je even genoeg van de rust en stilte van al het natuurschoon in de Scheldevallei, fiets via de icoonroute Schelderoute tot in Gent waar o.a. Het Gravensteen (ook een Kasteel van de Schelde) zeker een bezoek waard is.
  • #herecomestheflood De Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch nam langs de oevers van de Schelde foto’s van modellen die, gekleed in een signaalrode kleur, als stille boodschappers met hun handen de hoogte aangeven die het waterpeil bij een gevaarlijke overstroming zou bereiken op de Schelde, Durme of Rupel. Je ontdekt zijn foto’s op onze kunstkubussen op 23 plaatsen in de Scheldevallei. Ga je fietsen of wandelen in de streek zal je er zeker enkele tegenkomen. Of kies gewoon voor een van onze uitgestippelde routes …
Stroomfotoshoot rem van den bosch alique van nes 13 1
PRINTPAINT
Gent Fietsstad Toerisme Vlaanderen
IMG 5225

Logeren

Om in het thema te blijven hebben we enkele logementen bij de boer voor je opgelijst:

  • Hof ter Hagen is een kindvriendelijk vakantiehuisje op de boerderij van Danny en Christine vlakbij Lokeren.
  • B&B Geetkotmolenhoeve bevindt zich in de stijlvol gerenoveerde zolderruimte van de oude molenaarsschuur in Lochristi. Je kan er in alle rust genieten van de charme van het boerderijleven. Bij het ontwaken smullen van een "puur" ontbijt met hoeveproducten van eigen boerderij en collega-hoeveproducenten.
  • De Mispelhoeve gelegen te Sint-Niklaas telt 2 door toerisme Vlaanderen vergunde 4-sterrenvakantiewoningen (Braambes & Aalbes). De Mispelhoeve maakt deel uit van een vleesbedrijf meer bepaald Blonde d’Aquitaine. Op dit erf bevindt zich het jongvee.
  • Euverbraeke, in Melsele in de Waaslandse Polders, is een Bed & Breakfast gelegen op een gerenoveerde boerderij. De B&B koppelt weelderige natuurlandschappen aan de bedrijvigheid van Antwerpen en de haven. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de speelweide met trampoline en het leven op de boerderij van dichtbij meemaken.
  • De Vromishoeve is een rustieke, kindvriendelijke, actieve hoeve met zoogkoeien en kalfjes en ligt in het landelijke Sint-Amands. Geniet van de omgeving aan één van de allermooiste Scheldebochten met tal van fiets- en wandelpaden en gratis overzetdienst.

Geen hoeve maar wel een topper: kamperen op het water van het Donkmeer in Berlare .

Eten

En ook gaan eten kan je perfect combineren met een bezoekje aan de boerderij:

  • De Bokmolenhoeve in Lokeren is naast een pluimveekwekerij ook een restaurant waar je terecht kan voor typische streekbieren, verzorgde snacks, streekgerechten en seizoengebonden suggesties.
  • De Cuytegemhoeve, het eet-, praat- en biercafé in Sint-Amands. De koeienstal werd zo authentiek mogelijk gehouden en werd ingericht tot eet-, praat- en biercafé met Leuvense stoof en oude landbouwwerktuigen. Het cafeetje van boerderij Cuytegemhoeve in Sint-Amands is een ideale plaats om tot rust te komen.
  • ‘t Pachtgoedhof in Kruibeke is gelegen in een rustige, typisch Vlaams landelijke omgeving. Met hoevedieren, in een gerestaureerde stalling en een grote buitenspeeltuin. Een uitgebreide kaart van vlees-, visbereidingen, slaatjes, vegetarische gerechten, huisbereid roomijs, vele bieren en frisdranken. De hoevedieren zijn te bezichtigen in de stal. Op de droge zonnige dagen kan je tussen de weide en de dieren lopen.