Toeristische uitbouw Bornem

De komende maanden wordt gewerkt aan een sterkere toeristische uitbouw van het Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde (Bornem) met een belevingscentrum in de oude paardenstallen van het kasteel, een panoramatoren en de restauratie van de oude eendenkooi. Tussen de kerk en het kasteel wordt de toeristische infrastructuur verbeterd en aangevuld. De verbinding tussen dorp en kasteel wordt daarbij versterkt met de heraanleg van de Kasteeldreef en de Kasteelstraat. Want hier begint de beleving van het landschap al met een uitzicht op het kasteel, de Oude Schelde en het uitgestrekte graafschap.

Uitkijktoren

Functionele en esthetische uitkijktoren

Vanop uitkijktoren zal je kunnen turen naar het kasteel en de Oude Schelde. Het wordt een fraaie uitkijktoren in metaal met houten bekleding. Volgens de ontwerpers werd voor deze materialen en uitwerking van het project gekozen om zowel functioneel als esthetisch op deze plaats te passen. Er wordt een pad en helling – een zogeheten vlonderpad – aangelegd om vanuit de Kasteeldreef de toren te bereiken. Dat vlonderpad wordt ingekapseld tussen de bestaande bomen, waarbij er geen bomen worden gekapt.

De toren bestaat uit een groot platform op drie meter dat voor iedereen toegankelijk is dankzij de aanwezige helling. Van daaruit kan je langs een grote wenteltrap naar een tweede platform op zeven meter en een bovenplatform op een hoogte van vijftien meter. Vanop de toren krijg je als bezoeker een kijk op de prachtige omgeving van het kasteel en de Oude Schelde.

Abdijvan Bornem

Onthaalcentrum in de abdij van Bornem

De Abdij van Bornem wordt ook sterk verweven in het hele project. De abdij is gerestaureerd met heraanleg van de omgeving. De site wordt opengesteld voor iedereen die ze wil leren kennen. Op dit moment zijn er groepsbezoeken mogelijk, verhuur van seminarielokalen en de raadpleging aan de archieven. Op termijn worden de deuren ook op bepaalde dagen voor individuele bezoekers geopend. Om al die bezoekers met een enthousiaste gids door de abdij te loodsen is de Abdij van Bornem nog op zoek naar extra gidsen. Er is ook informatie over de collectie van de abdij aan enkele touchscreens en wie de erfgoed app installeert, kan twaalf voorwerpen scannen en er zo veel meer over te weten komen.

In de abdij aan de Kloosterstraat is er ook gewerkt aan een onthaalcentrum voor zowel de abdij als het kasteel.

Kasteeldreef

Timing ...

Bedoeling is dat het kasteel klaar is tegen de start van het nieuwe toeristische seizoen. Het belevingscentrum in de oude paardenstallen willen we openen in september 2022. De uitkijktoren wordt verwacht klaar te zijn eind 2022. Op de website participatie.bornem.be/vankerktotkasteel kan je meer informatie vinden over de werken aan de heraanleg van de Kasteeldreef en Kasteelstraat. Je kan je er ook inschrijven op een nieuwsbrief met updates en nieuwtjes.

De werken in en rond het kasteel gebeuren binnen het project 'Van Steen tot Steen'. Enkele prachtige erfgoedsites langs de Schelde worden uitgebouwd tot sterke toeristische producten en zullen de hele regio naar een hoger niveau tillen. Naast Bornem gaat het om Kasteel d'Ursel in Hingene, Kasteel Wissekerke in Bazel, Kasteel van Laarne en de Lakenhalle in Dendermonde. Samen krijgen ze de naam 'Kastelen van de Schelde'.