Nieuwe brug zal recreatiemogelijkheden in Durmevallei verder versterken

De ontwerpopdracht is gestart en in het voorjaar van 2024 zou hij er moeten staan: de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Beneden-Durme. Daarmee krijgen de gemeentes Hamme en Waasmunster een toekomstbestendige oplossing voor meer natuurbeleving, meer recreatiemogelijkheden en meer waterveiligheid. De nieuwe brug, die kadert binnen de Sigmawerken in de Durmevallei, is gepland ter hoogte van Groot Broek en de Sombeekse meersen en zal zo’n 90 meter overspannen.


Vilda 141571 Yves Adams Fietsen langs de Durme

Binnen het grootschalige Sigmaplan om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren, is de Durmevallei een belangrijk projectgebied. Momenteel werkt De Vlaamse Waterweg nv er onder meer aan de ontpoldering van circa 100 ha in de gebieden Klein Broek en Groot Broek op de linkeroever van de Beneden-Durme.

De werken zijn nodig om de vallei van de Beneden-Durme beter te beschermen tegen overstromingen. Maar hierdoor ontstaan er ook nieuwe fiets- en wandelverbindingen. Met de bouw van de voetgangers- en fietsersbrug over de rivier zullen de dorpskernen van Sombeke en Hamme met elkaar worden verbonden. De brug komt in het verlengde van het tracé van een voormalige spoorlijn die nu gebruikt wordt als wandel- en fietspad. De nieuwe brug zal ook fietsvriendelijk aansluiten op de dienstwegen langs de dijken,. Daarmee wordt in Rivierpark Scheldevallei natuurherstel langs de rivier gecombineerd met extra mogelijkheden voor wandelaars en fietsers om aan het water te genieten.

Yves Adams Fietsen langs de Durme

Het architectenbureau NEXT architects uit Amsterdam werd aangesteld voor de ontwerpopdracht. Men hoopt de werken te starten in het voorjaar van 2023 om ze in de loop van 2024 te kunnen openen. Michel Schreinemachers, managing director van NEXT architects: “De dynamiek van een getijderivier zoals de Beneden-Durme is uniek, met een grote fluctuatie van het water waarbij tijdens eb de schorren en slikken zichtbaar worden. De nieuwe brug over de Beneden-Durme is dan ook meer dan een fiets- en voetgangersverbinding. De brug ontspringt uit het landschap en biedt zicht op dit schouwspel van het zoetwatergetijdengebied. Met een elegante routing willen we met de brug verschillende perspectieven op het landschap bieden: een panoramisch pad met als hoogtepunt het uitzicht over de rivier. De nieuwe karaktervolle brug vormt een belangrijke verbinding in het gebied met groeiende aandacht voor landschap, ecologie en recreatie. Vanuit die landschappelijke inbedding en lijnvoering hebben we gekozen voor hout als hoofddraagconstructie van de brug.”

De Beneden-Durme was tot voor kort eigenlijk een weinig gekende waterloop. Maar onder impuls van onderhoudswerken en de uitvoering van het Sigmaplan lijkt deze ingeslapen rivier als een stroom te ontwaken. Door de rivier nieuwe ruimte te geven, krijgt de natuur een stevige duw in de rug én ontstaan er mooie kansen om de lokale recreatie en landschapsbeleving te verhogen. Een echt Rivierpark Scheldevallei-verhaal! Goed nieuws dus voor alle wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers!

Foto (c) Yves Adams - Vilda