Zomers in Hingene, Winters in Brussel

Tijdens een gegidste rondleiding maken groepen kennis met het verhaal van het kasteel en zijn (artistieke) bewoners.

De rondleiding start met de bouwgeschiedenis van het kasteel. Ontdek de evolutie van het eenvoudige ‘steyne huyse’ van een rentmeester van rond 1550 naar de ‘huysinghe van plaisantie’ van de familie van de Werve en ongeveer honderd jaar later het ‘maison de plaisance’ van de familie Schetz. In het begin van de 18de eeuw werd het kasteel een modern en modieus verblijf, passend bij de status van de eerste hertog d’Ursel. Na een adoptie was de naam van de familie Schetz inderdaad veranderd in d’Ursel. 3D-modellen tonen de verschillende bouwfasen. De familie 'Ursel beklom in die periode gestaag de adellijke ladder: baron in 1600, graaf in 1638 en hertog in 1717.

Het kasteel is een echt zomerverblijf. ’s Winters resideert de adellijke familie in Brussel. Generatie na generatie wonen ze in het hôtel d’Ursel op de Houtmarkt. Plannen, maquettes, foto’s en een 3D-model wekken ook deze schitterende stadsresidentie opnieuw tot leven.

Groepsbezoek Kasteel d Ursel

In het kasteel bekroont de recente terugplaatsing van tientallen wandbespanningen met bedrukt en beschilderd katoen de jarenlange restauratie. Ze vormen een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen stoffen de muren. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. We combineren en confronteren dat historische verhaal ook met werk van enkele hedendaagse kunstenaars zoals Cecilia Paredes, Aiko Tezuka, Bruno Cattani en Pablo Piatti. Ze sluiten aan bij een lange artistieke traditie. Al in de 18de en de 19de eeuw is het kasteel de thuis van enkele adellijke amateurschilderessen.

Tot slot neemt de gids je mee naar de spiegelzaal en de salons. Sommige zijn gedecoreerd met katoenen wandbespanning, andere met Chinees papierbehang. In de grote salon tonen we een rol die nooit werd opgehangen en zijn oorspronkelijke felle kleuren bewaard heeft. In de bibliotheek vind je – naast de hertogelijke boekenverzameling – een prachtige palempore: een zeldzame 18de-eeuwse sprei die na de tentoonstelling PRINT&PAINT aan het kasteel werd geschonken.

Toegang 10 euro per persoon

Gids tentoonstelling 80 euro per gids (maximum 15 personen per groep, vanaf 16 personen is een tweede gids nodig)

Koffie 3 euro per persoon

Glaasje cava 4 euro per persoon